Oficiali chinezi, in vizita la fermierii romani

Oficiali chinezi, in vizita la fermierii romani


Ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, a efectuat in perioada 6-8 iunie o vizita oficiala in Romania, la invitatia lui Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

constantin chinaMinistrul Agriculturii din China, Han Changfu, a efectuat in perioada 6-8 iunie o vizita oficiala in Romania, la invitatia lui Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Agenda vizitei a inclus si mai multe intalniri, printre care si cele cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos si premierul Victor Ponta. De asemenea, a fost efectuata si o deplasare in teritoriu pentru cunoasterea realitatilor si a potentialului agriculturii romanesti, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, cresterea bovinelor, viticultura, dar si modele de ferma de familie.

Subiectele abordate de ambele parti au tinut de prezentarea politicilor agricole si de dezvoltare rurala, balanta comerciala si potentialul de crestere a schimburilor, importanta sustinerii investitiilor, cresterea implicarii in proiecte comune in domeniul cercetarii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare zootehnia prin investitii si schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine si sectorul apicol, precum si investitii si schimburi comerciale din domeniul procesarii si marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasa de porc si produse din carne, ulei de floarea soarelui si baloti de fan.

Incurajarea investitiilor in domeniul agricol a fost considerata la fel de importanta ca si activitatile ce conduc la cresterea accesului produselor pe cele doua piete.
Ministrul Han Changfu a propus ca mecanismul de lucru care sa fie utilizat sa il constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele doua ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui sa se convoace de urgenta pentru a demara toate discutiile tehnice necesare realizarii obiectivelor de interes comun.

In noiembrie 2013, a fost semnata la Bucuresti Declaratia Comuna privind consolidarea cooperarii bilaterale in noua situatie dintre Guvernul R.P. Chineze si Guvernul Romaniei si a Declaratiei de la Bucuresti privind Cooperarea dintre China si Statele din Europa Centrala si de Est, cand liderii celor doua tari au agreat necesitatea si importanta consolidarii cooperarii in domeniul agricol.



Poti fi interesat si de