Fermierii trebuie sa anunte autoritatile la fiecare tranzactie cu suine din spatiul comunitar

Fermierii trebuie sa anunte autoritatile la fiecare tranzactie cu suine din spatiul comunitar


Fermierii crescatori de suine trebuie sa anunte directiile sanitare veterinare la fiecare tranzactie cu suine pe care intentioneaza sa o realizeze din spatiul comunitar si sa se informeze asupra zonelor de restrictie impuse in spatiul Uniunii Europene, din cauza evolutiei pestei porcine africane.

fermieri-porci1Fermierii crescatori de suine trebuie sa anunte directiile sanitare veterinare la fiecare tranzactie cu suine pe care intentioneaza sa o realizeze din spatiul comunitar si sa se informeze asupra zonelor de restrictie impuse in spatiul Uniunii Europene, din cauza evolutiei pestei porcine africane.


Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis, joi, Agerpres, in ultima jumatate de an, Uniunea Europeana se confrunta cu pesta porcina africana, o boala produsa de un virus, care afecteaza porcii domestici si cei salbatici. Boala este caracterizata printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de imbolnavire si mortalitate in randul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate.

Aceasta boala nu afecteaza omul. Boala nu a evoluat niciodata in tara noastra, dar o analiza de risc realizata la nivelul ANSVSA, la sfarsitul anului 2013, a concluzionat ca masurile de prevenire trebuie riguros aplicate, precizeaza ANSVSA.

Potrivit institutiei, in afara de metodele profilactice si administrative pe care le aplica statul roman pentru a limita riscurile de patrundere a bolii in teritoriul national, fermierii, responsabilii fondurilor de vanatoare, padurarii si populatia trebuie sa contribuie la notificarea timpurie a oricaror semne de boala observate la porcinele pe care le detin sau la porcii mistreti.
In acest context, este obligatorie anuntarea directiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) din judetul de resedinta despre aparitia oricarui caz de imbolnavire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreti.

In ultimii sapte ani, boala a evoluat in partea estica a continentului (in Rusia, Ucraina, Belarus), iar, incepand cu luna ianuarie 2014, in state membre ca Lituania (2 focare), Polonia (9 focare) si Letonia (30 de focare), atat la porcii mistreti, cat si la cei domestici.

"Pentru a preintampina aparitia bolii pe teritoriul sau, Romania are o strategie care include: masuri legate de avertizarea fermierilor si vanatorilor privind recunoasterea semnelor clinice necesitatea notificarii imediate a semnelor de boala suspecte; pregatirea administratiei cu responsabilitati in controlul bolilor majore, cu privire la modalitatile de preventie si de combatere a acestei viroze majore; pregatirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la granita cu tarile terte privind controlul bagajelor calatorilor; dezinfectia care trebuie aplicata camioanelor care au transportat animale vii in spatiul rus, se mai arata in comunicat.



Poti fi interesat si de