Harghita: A fost confirmat al patrulea focar de boala limbii albastre

Harghita: A fost confirmat al patrulea focar de boala limbii albastre


Al patrulea caz de boala limbii albastre a fost confirmat marti, in Harghita, dupa ce alte trei s-au inregistrat in ultimele doua saptamani.

hg-blu1Al patrulea caz de boala limbii albastre a fost confirmat marti, in Harghita, dupa ce alte trei s-au inregistrat in ultimele doua saptamani.


Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru Agerpres ca o noua imbolnavire cu acest virus s-a confirmat in zona Fagetel, comuna Frumoasa, la o bovina la care s-au observat simptome specifice. Medicii veterinari au recoltat probe de laborator, iar rezultatele au fost pozitive.

La fel ca si la precedentele cazuri, animalul a fost tratat si s-a vindecat, nefiind necesara sacrificarea sa. De altfel, in Harghita nu s-a inregistrat mortalitate din cauza bolii limbii albastre, bovinele la care s-a semnalat boala vindecandu-se in urma tratamentelor aplicat de veterinari.

In zona de contact de 20 kilometri, din jurul focarului, este interzisa circulatia rumegatoarelor.

Celelalte trei cazuri de 'bluetongue' s-au inregistrat in comunele Mihaileni, Carta si Ciucsangeorgiu.

Dr. Lado si-a exprimat speranta ca nu se vor mai confirma alte cazuri de boala limbii albastre in Harghita, tinand cont ca temperaturile sunt foarte scazute, chiar negative, si insectele care transmit virusul nu mai sunt active.



Poti fi interesat si de