Eliminarea Bluetongue, doar prin vaccinarea tuturor animalelor

Eliminarea Bluetongue, doar prin vaccinarea tuturor animalelor


Romania poate controla si elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegatoare pe o perioada de trei ani, a declarat noul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.

vaca-vaccinbRomania poate controla si elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegatoare pe o perioada de trei ani, a declarat noul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Acesta afirma ca in prezent se lucreaza la o strategie privind controlul si eradicarea acestei boli, in care vor fi identificate si prevazute toate resursele financiare necesare. Procesul de vaccinare a animalelor ar putea incepe, cel mai porbabil, in perioada septembrie-octombrie.

"Au fost deja facute demersurile catre Uniunea Europeana, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, insa pentru cofinantarea programului de vaccinare impotriva virusului bolii 'Bluetongue' trebuie sa finalizam analiza ca sa vedem cat ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea", mentioneaza Dumitru Baiculescu.

El spune ca singura posibilitate de rezolvare este vaccinarea, lucru recomandat inclusiv de specialistii Comisiei Europene.

Cea mai buna metoda de a controla si de scapa de boala limbii albastre este vaccinarea pe o perioada de maximum trei ani, a precizat presedintele ANSVSA.
In prezent, ANSVSA are in curs de elaborare un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programului de vaccinare impotriva virusului Bluetongue in Romania. Presedintele ANSVSA sustine ca vaccinul nu implica restrictii care sa afecteze comercializarea produselor si a produsilor obtinuti in fermele respective.

Bluetongue a afectat in Romania 6.691 de animale, din care au murit 2.849 animale, in conditiile in care numarul animalelor receptive este de aproximativ 16 milioane.



Poti fi interesat si de