Program national de prevenire a pestei porcine africane

Program national de prevenire a pestei porcine africane


Guvernul a aprobat Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, in conditiile in care Romania se afla in situatia de risc iminent fata de aceasta boala, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

prevenire pesta aGuvernul a aprobat Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, in conditiile in care Romania se afla in situatia de risc iminent fata de aceasta boala, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului?, a declarat Liviu Iolu.

Programul se aplica pana la eliminarea riscului privind aparitia pestei porcine africane si/sau declararea teritoriului Romaniei ca liber de boala.

Programul vizeaza porcinele domestice, pentru care se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de interventie in cazul suspiciunii si al confirmarii oficiale a bolii.

Sunt vizati si porcii mistreti, pentru care se stabileste strategia de management si de vanatoare, modul de desfasurare a campaniilor de constientizare si de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate si a vanatorilor sau modul de interventie in cazul suspiciunii si al confirmarii oficiale a bolii la porcii mistreti.

Hotararea stabileste drept zona de mare risc fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii.

Printre activitatile necesare si obligatorii in scopul detectarii timpurii a virusului pestei porcine africane se numara notificarea imediata a medicului veterinar de libera practica sau a medicului veterinar oficial in cazurile de imbolnavire sau moarte a animalelor susceptibile.

De asemenea, este necesara supravegherea intensiva a populatiilor de porci domestici si de porci mistreti aflate in localitatile, in fondurile cinegetice, in parcurile nationale si suprafetele Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii?, situate de-a lungul soselelor nationale si ale autostrazilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina si din Republica Moldova.



Poti fi interesat si de