Gripa aviara la peste 50 de ferme din Bulgaria

Gripa aviara la peste 50 de ferme din Bulgaria


Virusul gripei aviare H5N8 a fost identificat la 55 de ferme de pasari din Bulgaria, ceea ce a determinat autoritatile veterinare sa sacrifice aproximativ 430.000 de pasari de la descoperirea primului caz, la mijlocul lunii trecute, a declarat ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, informeaza Reuters.

gr av bulgariaVirusul gripei aviare H5N8 a fost identificat la 55 de ferme de pasari din Bulgaria, ceea ce a determinat autoritatile veterinare sa sacrifice aproximativ 430.000 de pasari de la descoperirea primului caz, la mijlocul lunii trecute, a declarat ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, informeaza Reuters.
In acest context, autoritatile de la Sofia au introdus o interdictie la nivel national privind pietele de pasari precum si vanatoarea de pasari salbatice, si de asemenea au cheltuit deja peste un milion de leva (543.000 de dolari) pentru a sacrifica pasarile infectate si a tine sub control epidemia.

In Bulgaria, in ultimii ani am inregistrat cazuri de gripa aviara la pasari salbatice. Este prima data cand am descoperit atat de multe cazuri la fermele de pasari, a declarat Dessislava Taneva. Aceasta a subliniat ca regiunea Plovdiv, sudul Bulgariei, a fost cea mai afectata de virusul 5N8, adaugand ca aproximativ 300.000 de pasari, in principal rate, au fost sacrificate, iar alte 130.000 de pasari au fost sacrificate weekendul trecut.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza sever comertul intracomunitar si verifica toate transporturile de pasari care vin din tarile unde, in ultima perioada, au fost diagnosticate focare de gripa aviara, pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei.



Poti fi interesat si de