Cercetare: animale rezistente la tuberculoza bovina

Cercetare: animale rezistente la tuberculoza bovina


O echipa de oameni de stiinta din China a anuntat ca a reusit obtinerea, prin clonare, a unor vaci cu rezistenta crescuta la tuberculoza bovina. Pentru aceasta, cercetatorii au folosit un instrument de editare a genomului prin care s-a putut schimba codul genetic al animalelor.

cercetare aO echipa de oameni de stiinta din China a anuntat ca a reusit obtinerea, prin clonare, a unor vaci cu rezistenta crescuta la tuberculoza bovina. Pentru aceasta, cercetatorii au folosit un instrument de editare a genomului prin care s-a putut schimba codul genetic al animalelor.
Potrivit acestora, tehnologia ar putea fi utilizata pe cale larga in agricultura, informeaza BBC. Tuberculoza bovina reprezinta un factor de risc in multe tari, inclusiv in anumite zone din Marea Britanie, Africa si Asia. Echipa de la Colegiul de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Nord-Vest A&F University din Shaanxi, China, a modificat o gena implicata in contracararea infectiei.

Vaca transgenica rezultata a manifestat o rezistenta crescuta la infectia M. bovis (tuberculoza bovina), au anuntat cercetatorii. Studiul nostru ofera o cale de a dezvolta sistemul CRISPR/Cas9 pentru aplicatii in agricultura, au adaugat ei.
20 de vitei au murit, iar 11 dintre ei au supravietuit mai mult de trei luni.

Oamenii de stiinta chinezi au reusit anterior sa insereze o gena de soarece in vaci in incercarea de a creste capacitatea de protectie contra tuberculozei. Spre deosebire de aceasta tehnica, cel mai recent studiu, publicat in jurnalul Genome Biology, a utilizat instrumentul de editare a genomului, care este mai exact.

Testele efectuate cu privire la rezistenta la tuberculoza au fost realizate pe mostre de sange luate de la animalele clonate.

Inca nu se cunoaste exact ce s-ar intampla daca vacile transgenice ar fi expuse la aceasta boala in conditii normale.

Ian McConnell, profesor emerit de stiinte veterinare la Universitatea din Cambridge, este de parere ca tuberculoza bovina este o boala complexa, iar noua tehnologie, oricat de revolutionara este, nu va putea avea aplicabilitate.

Desi este o lucrare exhaustiva si noua cu privire la utilizarea tehnologiei genetice pentru vacile transgenice, la acest nivel ma indoiesc de faptul ca cercetarea va avea vreo aplicabilitate pentru prevenirea tuberculozei bovine cu ajutorul tehnologiei transgenice, a spus acesta, conform sursei citate.



Poti fi interesat si de