Plata finala a subventiilor in sectorul zootehnic pentru anul 2016 va debuta in martie

Plata finala a subventiilor in sectorul zootehnic pentru anul 2016 va debuta in martie


Plata finala a subventiilor in sectorul zootehnic pentru anul 2016 va debuta in luna martie, in conditiile in care finalizarea controlului in teren este estimata pentru 15 februarie 2017, dupa care urmeaza introducerea rapoartelor de control in sistemul informatic, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

plata finalaPlata finala a subventiilor in sectorul zootehnic pentru anul 2016 va debuta in luna martie, in conditiile in care finalizarea controlului in teren este estimata pentru 15 februarie 2017, dupa care urmeaza introducerea rapoartelor de control in sistemul informatic, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, la data de 28 ianuarie, 8.174 de ferme din judetele Alba, Salaj, Hunedoara, Olt, Caras-Severin, Cluj, Bistrita-Nasaud si Dolj se aflau in intarziere in privinta controlului pe teren.

Pentru aducerea la zi si crearea posibilitatii de finalizare a controlului clasic, etapa obligatorie pentru acordarea sumelor de catre APIA, au fost detasati de la alte centre judetene 262 de specialisti cu atributii de control pe teren, in judetele mentionate. (...) In momentul de fata numarul fermelor ramase pentru control a fost redus la 174. Astfel, controlul poate fi incheiat pana la data de 15 februarie, urmand a se proceda la etapele tehnice care urmeaza, respectiv introducerea rapoartelor de control in sistemul informatic, se arata in comunicatul MADR remis AGERPRES.

Ministerul precizeaza ca in urma celor doua intalniri de lucru cu dezvoltatorul de soft privind imbunatatirea aplicatiei s-a reusit reducerea termenelor de livrare a functionalitatilor in cadrul aplicatiei pentru demararea platilor finale aferente anului 2016, in sectorul vegetal si zootehnic.

Aceste etape premergatoare au facilitat reducerea termenului de acordare a subventiilor, astfel incat in luna martie sa inceapa platile, se precizeaza in comunicat.

Fermierii selectati la controlul pe teren, pentru anul de cerere 2016, sunt in numar total de 85.348 fermieri, din care la control prin teledetectie 60.535 fermieri, iar la control clasic pe teren 24.813 fermieri, potrivit datelor APIA.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern (HG) publicat pe site-ul MADR, ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT1) se acorda decuplat de productie in cuantum de 17,72 euro pe hectar, iar plafonul se ridica la 119,2 milioane de euro (531,8 milioane de lei). Suprafata eligibila pentru plata ANT 1 la 31 ianuarie 2017 este de 6,73 milioane de hectare calculata in urma cererilor de plata depuse si dupa efectuarea controalelor administrative si in teren, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In cazul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic (ANTZ) pentru speciile bovine si ovine/caprine care se acorda pentru anul 2016, sumele alocate sunt de 189,6 milioane de euro, respectiv 844,46 milioane de lei.

Potrivit proiectului, aceste sume se aloca astfel: 25,9 milioane de euro, respectiv 115,5 milioane de lei, pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine; 108,98 milioane de euro, respectiv 485,38 milioane de lei, pentru schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine; 54,69 milioane de euro (243,57 milioane de lei) pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii se stabileste prin raportarea sumei prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile sau prin raportarea sumei la efectivele de bovine, ovine/caprine eligibile.

De asemenea, pentru sprijinul cuplat (SCZ) plafonul maxim este de 121,92 milioane de euro (543,01 milioane de lei), repartizat astfel 1,4 milioane de euro (6,23 milioane de lei) pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte; 28 de milioane de euro (124,7 milioane de lei) pentru speciile ovine/caprine; 11,025 milioane euro (49,102 milioane lei) pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne si metisii acestora; 81,49 milioane de euro (362,97 milioane de lei) pentru specia bovine, categoria vaci de lapte.

Potrivit documentului, cuantumul pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute mai sus la efectivul de animale determinate.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat ca subventiile agricole nu vor putea fi platite catre fermieri pana in luna martie, deoarece autoritatile romane nu au trimis o notificare la Bruxelles in luna noiembrie.

In continuare oficialitatile statului nu au puterea sa spuna adevarul de ce nu se fac platile. Ei, aflati ca banii pentru plati sunt blocati la Comisia Europeana pentru ca Ministerul Agriculturii ar fi trebuit in luna noiembrie, dupa terminarea platilor, sa faca o notificare la Comisia Europeana, notificare care nu a fost facuta. Cand a venit noua conducere, s-a trezit ca nu se pot face platile, a spus Baciu.



Poti fi interesat si de