E lege: crescatorii de animale au acces mai usor la pasuni

E lege: crescatorii de animale au acces mai usor la pasuni


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, o lege privind cresterea accesului crescatorilor de animale la suprafetele de pajisti pentru pasunat, se arata intr-un comunicat de presa semnat de senatorul social-democrat Lucian Trufin.

lege pasuniPlenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, o lege privind cresterea accesului crescatorilor de animale la suprafetele de pajisti pentru pasunat, se arata intr-un comunicat de presa semnat de senatorul social-democrat Lucian Trufin.

Potrivit sursei citate, actul normativ va veni in ajutorul fermierilor si va debloca accesul la pasunat al detinatorilor mici de animale, dandu-le astfel posibilitatea sa acceseze subventiile agricole.

"Prin modificarile realizate am urmarit eliminarea procedurilor birocratice greoaie si excesive, astfel incat un numar cat mai mare de fermieri activi sa poata beneficia de subventii. Am avut in vedere situatia reala din teritoriu si am corectat scaparea legislativa privind pasunatul pe timp de vara, luand de pe umerii fermierilor obligativitatea de a inregistra animalele in exploatatia formei asociative, pe perioada pasunatului. Am simplificat procedura, permitand fermierilor, membri ai formelor asociative ale caror animale pasuneaza pe suprafetele de pasune concesionate de la administratiile publice locale pe perioada verii, sa depuna cererea unica in vederea obtinerii subventiei doar pe baza datelor personale de identificare si a codurilor exploatatiilor zootehnice din Registrul national al exploatatiilor membrilor", se precizeaza in comunicat.

Trufin subliniaza ca modificarea legii a fost necesara ca urmare a dificultatilor concrete cu care s-au confruntat fermierii in obtinerea subventiilor pe pasuni. El sustine ca actualul cadru legal, care impune inregistrarea fermierilor in exploatatia asociatiei pe perioada pasunatului, nu a facut decat sa ingreuneze procedurile, motiv pentru care foarte multi fermieri au pierdut subventiile agricole.

"Inainte de a redacta modificarile si de a le supune dezbaterii parlamentare, am avut consultari cu sute de fermieri activi si reprezentanti ai formelor asociative ale crescatorilor de animale din mai multe judete ale tarii. Concluzia generala a fost ca s-au pierdut bani europeni, un exemplu elocvent fiind judetul Botosani, unde, conform comunicarii oficiale cu centrul APIA, diferenta sumelor neincasate intre anii 2015 si 2016 depaseste 1,2 milioane euro", a declarat Lucian Trufin.

Camera Deputatilor a fost for decizional, astfel incat proiectul initiat de senatorul Lucian Trufin devine lege. Actul normativ urmeaza sa fie trimis la promulgare catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.



Poti fi interesat si de