Crescatorii de pasari acuza o campanie denigratoare

Crescatorii de pasari acuza o campanie denigratoare


Producatorii de carne de pasare si oua reclama o campanie de denigrare dusa la adresa lor, dupa ce in media au aparut informatii potrivit carora puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni.

gaina icProducatorii de carne de pasare si oua reclama o campanie de denigrare dusa la adresa lor, dupa ce in media au aparut informatii potrivit carora puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni.


"Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi. Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de Comisia Uniunii Europene si care implica in aplicare costuri foarte ridicate pentru producatori", precizeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei, stabilirea numarului de probe pentru control se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania, in anul 2016, in vederea depistarii reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

Potrivit reprezentantilor crescatorilor de pasari din Romania, metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de Comisia Europeana, iar recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati.

Nu in ultimul rand, pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului National de control reziduuri, fermierii sunt obligati sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

In context, UNPR mai precizeaza ca Raportul EFSA, dat publicitatii recent, nu face nicio referire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni etc., ci vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

"Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale si europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In niciun moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui. In plus, aceeasi stire, cu acelasi titlu, insotita de aceeasi filmare si pe aceleasi posturi TV, a aparut si in data de 28.05.2013. In filmul care insoteste stirea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brandul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani", precizeaza UCPR.

Piata industriei avicole din Romania era estimata la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016. Romania avea in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR. In 2014, productia de carne de pasare in viu realizata in sistem industrial a fost de circa 435.000 de tone. Cei peste 220 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala se ridica la circa 1,36 de miliarde de bucati.



Poti fi interesat si de