Controale intense pentru a se evita aparitia pestei porcine

Controale intense pentru a se evita aparitia pestei porcine


Pesta porcina africana, care a declansat numeroase focare in Ucraina, Cehia sau Republica Moldova, a pus pe jar autoritatile sanitare din Romania. Cu toate acestea, potrivit ANSVSA, tara noastra este un teritoriu sigur din punct de vedere epidemiologic.

pesta porcina romania4Pesta porcina africana, care a declansat numeroase focare in Ucraina, Cehia sau Republica Moldova, a pus pe jar autoritatile sanitare din Romania. Cu toate acestea, potrivit ANSVSA, tara noastra este un teritoriu sigur din punct de vedere epidemiologic.


Romania pare stransa ca intr-un cleste, din pacate, de pesta porcina africana, care iata, ca evolueaza destul de rapid. A inceput in Republica Moldova, s-a extins in Ucraina, focarele sunt foarte agresive si au o crestere numerica exponentiala in Ucraina si iata ca, aparent surprinzator, a aparut in Cehia. Au fost sapte tari afectate: Polonia, tarile Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina si mai nou Cehia. Se pare ca din primele estimari vorbim de o tulpina virala extrem de agresiva, mai agresiva decat celelalte tulpini care au fost identificate pana la acest moment, asa incat, cum va spuneam, Romania apare stransa ca intr-un cleste, fiind practic inconjurata la Est si Nord-Vest de pesta porcina africana, a declarat pentru Agerpres Geronimo Braescu, seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSVSA).

Autoritatile fac eforturi sustinute pentru a tine tara departe de riscul aparitiei pestei porcine africane. Nu stim insa cat timp vom putea face acest lucru. Avem intr-adevar intensificate toate formele de control, chiar pot sa va spun ca am solicitat retelelor de benzinarii, precum si aeroporturilor, sa isi intensifice actiunile de salubrizare a spatiilor destinate depozitarii reziduurilor alimentare si colectarea acestora, avand in vedere aceasta experienta oarecum noua cu Cehia. De asemenea, avem alertate la maximum autoritatile din cadrul Directiilor Sanitar Veterinare din cele opt judete riverane, pe Nord si pe Est. Punctele vamale, de asemenea, sunt alertate pentru a face un control cat se poate de eficient al bagajelor calatorilor. Se face un control, de asemenea cu maxima de rigurozitate, a transportatorilor, a marfurilor transportate, asiguram o supraveghere cat de eficient se poate pentru a putea identifica intr-un timp cat se poate de scurt un eventual cadavru cu provenienta de la un animal mort de pesta porcina africana sau animale cu un comportament schimbat si cu suspiciune de pesta porcina africana, a mai declarat Braescu.



Poti fi interesat si de