Lipsa de personal stagneaza investitiile din zootehnie

Lipsa de personal stagneaza investitiile din zootehnie


Conducerea Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) trage un semnal de alarma privind forta de munca necalificata si calificata din sectorul agricol zootehnic.

acebop semnalConducerea Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) trage un semnal de alarma privind forta de munca necalificata si calificata din sectorul agricol zootehnic.


In ultimii doi ani, s-a pierdut o mare parte din forta de munca din sector. Unii dintre angajati au plecat spre alte tari, iar altii prefera sa nu munceasca. Din statistici, observam ca bugetul pierde in jur de 21.600$/100 persoane in fiecare luna. Procedura pentru angajarea de muncitori din tari terte este o solutie viabila, dar dureaza mai mult de 4 luni, iar angajatorii din sectorul zootehnic solicita simplificarea acesteia, declara Mary Pana, presedintele ACEBOP.

Fermierii propun relaxarea conditiilor de angajare pentru muncitori sezonieri si sa existe posibilitatea unor angajari pe sase luni incheiate rapid si flexibil.

Sunt investitii de sute de milioane de euro, cu tehnologii de ultima generatie care nu sunt puse in functiune din cauza lipsei fortei de munca.

Intreaga Romanie se confrunta cu acest fenomen care tinde sa falimenteze fermierii care s-au aliniat noilor perspective integrate, au proiecte viabile si nu au cu cine munci. In Prahova, spre exemplu, avem un fermier efectiv disperat. A incercat sa isi integreze productia zootehnica, investind sapte milioane de euro intr-o fabrica de procesare a carnii - dupa principiul comunitar, de la furca la furculita. Ne-a spus suparat ca nu intelege cum pot fi platiti atatia someri si de ce nu exista solutii, sa fie simplificate procedurile pentru angajarea de muncitori din tari non-EU, mai spune Mary Pana, presedintele ACEBOP.

ACEBOP este alaturi de fermierii care investesc in zootehnie si are convingerea ca reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor sustine pe langa Ministerul Muncii si Justitiei Sociale rezolvarea simplificarii procedurii de angajare pe perioada determinata, sezoniera, in zootehnie.



Poti fi interesat si de