Tinerii ar putea primi 50 de hectare de la stat pentru microferme

Tinerii ar putea primi 50 de hectare de la stat pentru microferme


Tinerii care doresc sa activeze in agricultura ar putea primi o suprafata de teren de pana la 50 de ha din partea statului, pentru a pune bazele unei microferme, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania /PTIR/.

microfermeTinerii care doresc sa activeze in agricultura ar putea primi o suprafata de teren de pana la 50 de ha din partea statului, pentru a pune bazele unei microferme, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania /PTIR/.

Conform Agentiei Domeniilor Statului, in proprietatea statului roman si sub administrarea agentiei exista aproximativ 350.000 de hectare de teren cu destinatie agricola si alte aproximativ 50.000 de hectare la diferite societati comerciale, libere de contract. Scopul proiectului nostru, pe care l-am inaintat deja si la nivelul Ministerului Agriculturii, este de a sustine tinerii care doresc sa activeze in agricultura, prin punerea la dispozitia lor a unui teren agricol de maximum 50 de hectare, aflat in proprietatea statului, pe o perioada de zece ani, a afirmat Florin Jianu.

Potrivit Agerpres, acesta a precizat ca secretarul de stat in Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine intr-un totul proiectul prezentat de PTIR.

Romania dispune de 14 milioane hectare de terenuri agricole, dintre care aproximativ 10 milioane de hectare sunt terenuri arabile. Din aceasta suprafata, numai 4,2 milioane de hectare sunt lucrate in acest moment, ceea ce conduce la o o pondere a agriculturii de 6% din PIB. Daca crestem suprafata de teren lucrata, ponderea agriculturii in PIB ar putea creste cu un punct procentual, a mai spus presedintele PTIR.

Potrivit studiilor facute de patronat, proiectul ar avea drept consecinte directe sustinerea unui numar de 10.000 de tineri care doresc sa activeze in agricultura, in paralel cu cresterea ponderii exploatatiilor agricole conduse de tineri fermieri cu 2%. Nu in ultimul rand, suprafetele agricole lucrate de tinerii fermieri cu varste de pana la 35 de ani ar putea creste cu 400.000 sau chiar un milion de milioane de hectare



Poti fi interesat si de