Peste 7 milioane de euro pentru programul de eradicare a pestei porcine

Peste 7 milioane de euro pentru programul de eradicare a pestei porcine


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a cheltuit peste sapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a pestei porcine clasice din 2007 si pana in prezent, insa eforturile se vor vedea din 2014, cand este posibil sa avem ridicate toate restrictiile impuse Romaniei privind comercializarea porcilor vii si a carnii de porc pe piata intracomunitara, a declarat pentru Agerpres, presedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

porcAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a cheltuit peste sapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a pestei porcine clasice din 2007 si pana in prezent, insa eforturile se vor vedea din 2014, cand este posibil sa avem ridicate toate restrictiile impuse Romaniei privind comercializarea porcilor vii si a carnii de porc pe piata intracomunitara, a declarat pentru Agerpres, presedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Manastireanu.
"Noi am tinut foarte strict de declararea intregului teritoriu al Romaniei ca liber de peste porcina, pentru ca noi suntem alaturi de industrie pentru a da drumul comertului pe piata intracomunitara intregului sector de crestere a porcului. Pentru programul de eradicare a pestei, sumele alocate din 2007, de cand a fost ultimul focar de pesta in Romania si pana in prezent, s-au cheltuit sapte milioane de euro. A fost un efort din partea ANSVSA, dar care poate fi incununat de succes dupa misiunea FVO (Food and Veterinary Office n.r) din toamna", a spus Manastireanu.

Seful ANSVSA a precizat ca, inca din luna mai, Autoritatea a solicitat directoarei Directiei Generale pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG SANCO) Paola Testori-Coggi o intalnire tehnica pentru a discuta rezultatele pe care ANSVSA le-a avut in urma testelor pentru pesta porcina clasica, iar in cursul zilei de vineri, rezultatele ANSVSA au fost prezentate directorului general adjunct al DG- SANCO din cadrul Comisiei Europene (CE), Ladislau Miko.

"Azi am avut o intalnire cu Ladislau Miko, caruia i-am prezentat rezultatele ANSVSA si care au fost apreciate de CE, iar in urma discutiilor am agreat de comun acord o foaie de parcurs pana la misiunea din septembrie pe care FVO o va intreprinde in Romania pe acest subiect. Binenteles ca, in cazul in care mentinem acelasi ritm de supraveghere, exista mari sanse ca in cursul anului viitor, probabil in prima parte, Romania sa fie declarata libera de pesta si sa se dea drumul la comertul nerestrictionat industriei de crestere a porcilor din Romania pe piata comunitara. De asemenea, am propus domnului Miko ca, la sfarsitul lunii iunie, sa avem o intalnire intre expertii CE, ai ANSVSA si ai industriei de profil din Romania, in care sa stabilim de comun acord pasii si solutia pe care noi o agream, ca urmare a auditului din toamna", a subliniat presedintele ANSVSA.

Foaia de parcurs presupune masuri de supraveghere pasiva si activa la porcii din gospodariile populatiei, dar si la porcii mistreti, precum si acea intalnire de la finele lunii iunie propusa si agreata cu DG Sanco, pana la misiunea FVO din toamna.

Potrivit estimarilor ANSVSA, Romania ar putea exporta de zeci de milioane de euro, daca se va relua comertul intracomunitar cu porci vii la nivel national, nu doar prin sistemul canalizat, in conditiile in care in fermele din Romania sunt crescuti la ora actuala intre 1,5 si 1,7 milioane de porci.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In acel an, in 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.
Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.



Poti fi interesat si de