Masurile obligatorii pentru crescatorii de animale in perioadele caniculare

Masurile obligatorii pentru crescatorii de animale in perioadele caniculare


Potrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, proprietarii si detinatorii de animale au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia stresului termic asociat perioadei de vara, adesea cu temperaturi caniculare.

caniculaPotrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, proprietarii si detinatorii de animale au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia stresului termic asociat perioadei de vara, adesea cu temperaturi caniculare.
In perioadele cu temperaturi foarte ridicate, fermierii se vor asigura ca efectivele de animale sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa sunt disponibile. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare, precum si jgheaburi de apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata apa manual in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 - 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25C, iar la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva. O alta atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute excesiv in vehicul expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete si la temperaturi ridicate.

In cazul comercializarii animalelor in targuri, padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazate si trebuie sa fie prevazute cu zone de adapostire umbrite.

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de canicula este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moartea. Pentru a reduce acest risc trebuie sa se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apa de orice fel.



Poti fi interesat si de