Crescatorii de animale isi acopera pierderile din fondul mutual

Crescatorii de animale isi acopera pierderile din fondul mutual


Crescatorii de animale vor putea sa-si recupereze pierderile produse de anumite boli - care nu sunt incluse pe lista celor despagubite de ANSVSA - din fondul mutual. Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, sustine ca este cazul unor maladii frecvente la animale precum cele de reproductie sau boala picioarelor care produc cele mai mari pagube. Acestea nu sunt incluse pe lista riscurilor la nicio societate de asigurari, nefiind luate in calcul nici de catre ANSVSA.

cerscatori1Crescatorii de animale vor putea sa-si recupereze pierderile produse de anumite boli - care nu sunt incluse pe lista celor despagubite de ANSVSA - din fondul mutual. Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, sustine ca este cazul unor maladii frecvente la animale precum cele de reproductie sau boala picioarelor care produc cele mai mari pagube. Acestea nu sunt incluse pe lista riscurilor la nicio societate de asigurari, nefiind luate in calcul nici de catre ANSVSA.
Fermierul mai spune ca se pot gandi doua forme de participare la fond. Mai precis, ar trebui platita cotizatie pentru sectorul vegetal separat de cea pentru zootehnie, cu conditia sa si existe interes din partea crescatorilor. Din pacate, lumea nu intelege ce inseamna acest fond, iar cand vorbesti de obligatie proiectul se naste din start mort, spune Franc. Se refera la anuntul ministrului Agriculturii Daniel Constantin conform caruia fermierii care nu cotizeaza la fondul mutual vor primi doar 20% din sprijinul de la bugetul national.

Fondul poate fi creat de catre fermierii care detin cel putin 30% din suprafata agricola a Romaniei, urmand ca acesta sa acopere toate riscurile, inclusiv cele neacoperite de societatile de asigurari, respectiv inghet, grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata, a anuntat recent Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Fondul se constituie din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din contributia membrilor. Guvernul a aprobat in luna iunie Ordonanta de Urgenta privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Compensatiile se vor acorda pentru: a) Pierderi economice - Orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor masuri exceptionale intreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionarii pietei in cauza sau orice pierdere substantiala care afecteaza productia; b) Incident de mediu - Aparitia specifica a poluarii, a contaminarii sau a degradarii in ceea ce priveste calitatea mediului, cauzate de un eveniment specific si limitate geografic; c) Situatie exceptionala Situatie in care se produce un eveniment/fenomen exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate afecteaza productia agricola sau procesul de productie de natura sa compromita intr-o proportie insemnata rezultatul economic al activitatii si sa genereze pierderi economice care afecteaza reluarea ciclului productiv.



Poti fi interesat si de