Friday, Jan 20th

Last update11:21:02

Te afli aici: Stiri Zootehnie Subventii doar pentru crescatorii de vaci din zonele defavorizate

Subventii doar pentru crescatorii de vaci din zonele defavorizate

  • PDF
subventiianimaleNumarul crescatorilor de vaci de carne care ar putea beneficia de ajutorul de la stat de circa 300 de euro pe cap de animal ar putea sa creasca in acest an, daca Ministerul Agriculturii va extinde aria zonelor defavorizate incluse in program. In prezent, nu primesc subventii pentru cresterea vacilor de carne decat fermierii care cresc animale in aceste zone. Surse din piata sustin ca extinderea ar urma sa se faca pe mai multe criterii, inclusiv de natura econica, programul urmand sa includa si alte judete, cum ar fi Vaslui sau Botosani. Anul 2012, este primul an in care crescatorii de vaci de carne au primit subventii, banii ajungand insa in conturile fermierilor cu o intarziere de aproape un an. Pentru 2013, este in curs de derulare campania de depunere a cererilor la APIA, banii fiind asteptati sa ajunga la crescatori in primele luni ale anului viitor. Cat despre ceea ce se va intampla dupa 2014, fermierii spera ca prin noua PAC ajutorul sa se mentina, daca nu cumva suma sa fie chiar mai mare.

Cresterea vacilor de carne ar putea deveni o afacere atractiva pentru tot mai multi fermieri locali, mai ales ca si premisele sunt favorabile. Printre acestea se nmara terenul ieftin in Romania, suprafata mare de pajisti, subvențiile UE pentru agricultura in creștere (subvenția pe cap de vaca este de circa 300 de euro pentru zonele defavorizate sau pentru fermele bio), dar si traditia romanilor in sector.  In acelasi timp, crescatorii de vaci de carne ar putea beneficia de  ajutoare cuplate – acestea pot atinge pana la 12% din pachetul pe plati directe – in cadrul noii PAC, dupa cum a promis comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos.

Deficitul de carne de vita in Europa in ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Germania, spre exemplu este al doilea producator de produse din carne in Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scadere masiva in perioada 1997 - 2008 ajungand de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situeaza in jurul cifrei de 1,3 milioane capete. In momentul de fata rasa de carne nu este foarte raspandita in Romania, efectivul de animale situandu-se in jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adica nu mai mult de 2,3% din numarul total de exemplare. Conform statisticilor in Romania densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha in timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.

banner agerpress nou 554x80