Biofilm antimicrobian pentru ambalarea carnii


Cercetatorii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au obtinut medalia de aur la cea de-a 45 editie a Salonului International de Inventica de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiana, o folie din biopolimeri folosita in ambalarea carnii. Inventia a fost brevetata la sfarsitul anului trecut.

altCercetatorii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au obtinut medalia de aur la cea de-a 45 editie a Salonului International de Inventica de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiana, o folie din biopolimeri folosita in ambalarea carnii. Inventia a fost brevetata la sfarsitul anului trecut.

Dan Vodnar, cercetator al USAMV Cluj-Napoca si coordonatorul echipei, spune ca scopul acestui biofilm este sa inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafata produsului. Suntem foarte bucurosi ca am obtinut aceasta medalie de aur la clasa Q - alimente, bauturi, cosmetice, sanatate, pentru biofilmul antimicrobian, produs patentat. Practic aceasta folie, in interiorul ei, retine compusi care ii dau aceasta valoare antimicrobiana. A fost gandit pentru produsele strict din carne. Scopul acestui biofilm este sa inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafata produsului. Biofilmul este facut din biopolimeri care incorporeaza extracte naturale din plante care au efect antimicrobian. Se poate consuma, insa preferabil este sa fie dat jos. Testele pe care le-am facut au aratat ca efectul puternic il are asupra dezvoltarii listeriei monocytogenes, care este un microorganism specific produselor din carne. Infectia cu aceasta bacterie duce la listerioza, o afectiune grava care, netratata corect in primele 48 de ore, poate duce la deces sau sechele grave la nivel neurologic, a spus Vodnar, citat de presa centrala.



Poti fi interesat si de