Wednesday, Dec 13th

Last update10:42:13

Te afli aici: Tehnologie Materii Prime Comisia Europeana analizeaza problema oualor contaminate cu insecticid

banner optim 540x130
 

Comisia Europeana analizeaza problema oualor contaminate cu insecticid

  • PDF
oua fipronilComisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a convocat o intalnire cu ministrii si organismele nationale pentru a discuta efectele negative ale contaminarii oualor cu substanta toxica denumita fipronil, care a dus la dispute intre statele membre, transmite Reuters.

Tensiunile s-au accentuat intre ministrii Agriculturii din Belgia, Olanda si Germania dupa descoperirea oualor contaminate cu insecticid.

Desi, initial, Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Belgia a fost criticata de peste hotare pentru ca nu a actionat suficient de repede dupa ce a aflat de contaminarea cu fipronil, recent, ministrul belgian al Agriculturii a afirmat ca olandezii au fost cei care au raspuns tarziu solicitarilor. 

„Daca dam vina unii pe altii nu vom rezolva nimic si vreau sa opresc asta. Trebuie sa lucram impreuna pentru a invata din aceasta experienta si sa mergem mai departe, in loc sa ne irosim timpul aratand cu degetul”, a afirmat Vytenis Andriukaitis, intr-o declaratie acordata Reuters.

Oficialul si-a exprimat speranta ca va putea convoca intalnirea inainte de 30 septembrie.

Retailerii din cateva state europene au retras din supermarketuri milioane de oua, ca masura de precautie fata de o posibila contaminare cu pesticide a oualor provenite din Belgia si din Olanda, care este al doilea mare exportator de pasari dupa SUA. 

Uniunea Europeana a notificat Marea Britanie, Franta, Suedia si Elvetia ca unele oua contaminate ar fi ajuns in aceste tari, in timp ce autoritatile din Belgia si Olanda investigheaza cum a ajuns insecticidul in fermele avicole. Belgia a informat pe 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea oualor cu fipronil. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca aceasta substanta este moderat toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate pe termen lung poate provoca vatamarea organelor interne.

Miercuri, inspectorii din cadrul DSVSA Timis au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de galbenus de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, actiune realizata conform alertei SRAAF.

Lotul respectiv a fost retinut in depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.

Toate structurile teritoriale judetene sunt in alerta pentru a actiona in cel mai scurt timp, in cazul in care se vor primi noi notificari privind ouale contaminate cu Fipronil.

Comisia Europeana a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: „Este necesar ca toate statele membre sa fie vigilente in ceea ce priveste produsele utilizate pentru controlul acarianului rosu in unitatile de pasari pentru a se asigura ca nu au loc tratamente cu substante neautorizate”.

Intre ANSVSA si reprezentatii asociatiilor crescatorilor de pasari din Romania exista un permanent schimb de informatii privind evolutia, la nivel european, a situatiei oualor contaminate cu Fipronil.

ANSVSA desfasoara, deja, activitati de control, in mod randomizat, in fermele avicole din tara si monitorizeaza atent aceasta situatie, informand permanent cu privire la noi elemente aparute in contextul alertei europene legate de ouale contaminate cu Fipronil.

banner agerpress nou 554x80