#covid19 Ce trebuie sa faca cei care vand alimente pentru a reduce riscul de contaminare

#covid19 Ce trebuie sa faca cei care vand alimente pentru a reduce riscul de contaminare


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) a elaborat si transmis in teritoriu recomandarile privind aplicarea unor masuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul, in incinta carora au acces consumatorii.

"Recomandarile se refera la respectarea anumitor reguli stricte de igiena de catre personalul lucrator, inclusiv cu privire la echipamentul de protectie, implementarea planului de curatare si dezinfectie, precum si accesul consumatorilor in unitatile de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor", precizeaza ANSVSA.

 

Un element important in ceea ce priveste accesul consumatorilor in aceste unitati este reprezentat de implementarea unor proceduri de catre operatorii economici, astfel incat sa fie respectata distanta sociala minima de 1,5 metri stabilita de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU). Totodata, au fost elaborate recomandari privind fluxul de personal in cazul pietelor agroalimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.

 

De asemenea, in contextul Sarbatorilor Pascale si al evolutiei situatiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis instructiuni la DSVSA judetene, prin care s-a acordat posibilitatea crescatorilor de ovine care se afla la distante mari de un abator autorizat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor sau de un centru amenajat temporar de catre primarii/prefecturi pentru sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, de a sacrifica mieii in ferma/exploatatie in anumite conditii.

 

Astfel, la nivelul fermei/exploatatiei trebuie sa fie asigurate facilitati, astfel incat sa fie respectate regulile generale si speciale de igiena, bunastarea animalelor si eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman, astfel incat procesul de sacrificare a mieilor sa nu compromita siguranta carnii si a organelor; controlul starii de sanatate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de catre un medic veterinar oficial; verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul sacrificarii; efectuarea examenului post-mortem al carnii si organelor de catre un medic veterinar oficial; verificarea eliminarii subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman; verificarea conditiilor de depozitare si comercializare a carnii de miel; respectarea distantei minime sociale stabilita de CNSSU.

 

In ceea ce priveste carnea de miel rezultata din sacrificarea mieilor in ferma/exploatatie in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, ANSVSA precizeaza ca aceasta nu poate fi livrata altor unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, ci va fi comercializata direct catre consumatorii finali.



Poti fi interesat si de