“Mancam si traim romaneste”- targ in curtea Ministerului Agriculturii, de 1 Decembrie

“Mancam si traim romaneste”- targ in curtea Ministerului Agriculturii, de 1 Decembrie


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) gazduieste de vineri o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti, organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

In acest context, ministrul Nechita-Adrian Oros va inmana grupurilor aplicante dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru cele doua produse recent recunoscute, Carnati de Plescoi si Telemea de Sibiu.

 

Cei interesati vor avea posibilitatea de a achizitiona produse recunoscute si in curs de recunoastere pe scheme de calitate nationale si europene. De asemenea, vor fi expuse spre vanzare produse din lapte si carne, dulceturi, miere, zacusca etc.

 

Vizitatorii targului de 1 Decembrie sunt invitati sa descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale Romaniei, branza, smantana, cascaval, telemea, branza de burduf in coaja de brad si in membrana naturala, cas, carnati de porc, slanina afumata, caltabos, jumari, carnati de casa, drob de porc, lebar, toba de casa, jambon afumat, muschi afumat, salata icre crap sau stiuca, batog sau pastrama, macrou afumat la rece, sardelute, pastrav afumat in cobza de brad, cozonac, prajituri, pita coapta pe vatra, siropuri, gemuri, dulceturi din fructe, bauturi spirtoase si vinuri.

 

“Ziua de 1 Decembrie este un bun prilej de a le reaminti consumatorilor savoarea gusturilor de altadata atat de apreciate de-a lungul timpului si cautate din ce in ce mai mult in prezent, motiv pentru care invitam un numar cat mai mare de vizitatori sa ni se alature pentru a sarbatori impreuna Ziua Nationala a Romaniei”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

Targul va fi deschis de vineri pana duminica, intre orele 10:00 - 17:00.

 

In prezent, Romania detine sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europeana: Magiun de prune Topoloveni - IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Tara Barsei - IGP (2017), Scrumbie de Dunare afumata - IGP (2018), Carnati de Plescoi (2019) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016), respectiv Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata.

 

Potrivit directorului general al Directiei de industrie alimentara din MADR, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise in analiza la Comisia Europeana pentru obtinerea inregistrarii pe sisteme de calitate europeana, respectiv Cascavalul de Saveni, Salata de icre de stiuca de Tulcea, Salata traditionala cu icre de crap si Placinta dobrogeana.

 

“Alte 11 produse au fost identificate cu potential de recunoastere la nivelul Uniunii Europene, iar la Directia de industrie alimentara mai sunt alte doua produse. Practic, in cei peste doi ani s-au identificat peste 300 de produse traditionale cu care ne putem mandri la Uniunea Europeana. In perioada 2017-2019 au fost intregistrate si 9 bauturi spirtoase la nivelul UE, precum Palinca, Tuica de Arget, Tuica Zetea de Mediesu Aurit, Horinca de Camarzana, Vinars Tarnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea si Vinars Segarcea”, a spus Elena Rus, in luna octombrie.

 

Printre produsele identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european se afla: Telemeaua de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.



Poti fi interesat si de