AFIR: Fermierii isi pot asigura culturile si animalele prin PNDR 2020

AFIR: Fermierii isi pot asigura culturile si animalele prin PNDR 2020


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) acorda sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor si plantelor de catre fermierii activi, prin intermediul submasurii 17.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), alocarea financiara disponibila fiind de 42,79 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al institutiei, sesiunea de primire a cererilor de finantare este deschisa in perioada 1 aprilie - 30 noiembrie 2019.

 

In cazul fermelor mici, cu dimensiunea economica de pana la 12.000 SO (valoarea productiei standard - n. r.), rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibila si platita efectiv de fermier, iar in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO rata sprijinului nerambursabil este de 55%.

 

"In ultima perioada ne confruntam cu fenomene meteorologice extreme, reprezentate de inundatii, caderi de grindina, furtuni si chiar tornade, iar noi trebuie sa fim pregatiti sa gestionam eficient astfel de situatii. Am deschis in premiera o linie de finantare prin care fermierii pot obtine sprijin financiar pentru a incheia polite de asigurare, atat pentru culturi, cat si pentru animale. Incurajam participarea la schemele de asigurare, in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor ce pot afecta productia agricola. Inca de la transmiterea ghidului spre consultare publica, am analizat toate observatiile venite atat din partea fermierilor, cat si a asiguratorilor. Aceasta sesiune este doar prima etapa lansata pentru culturile de primavara, urmand sa deschidem o sesiune si pentru asigurarea celor de toamna. Fondurile europene disponibile pentru acest tip de sprijin, acordat fermierilor prin PNDR 2020 sunt in valoare de aproximativ 43 de milioane de euro", a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

 

Astfel, pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitantii trebuie sa fie fermieri activi, sa incheie cu o societate de asigurari un contract pentru riscurile mentionate in cadrul submasurii 17.1 si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract. De asemenea, solicitantii pot beneficia de sprijin daca utilizeaza terenuri agricole (cu exceptia suprafetelor cultivate cu struguri pentru vin), daca detin, cresc sau exploateaza animale, daca incheie contractul de asigurare pentru toate suprafetele cultivate cu acelasi tip de cultura de la nivelul exploatatiei si daca nu creeaza conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj.

 

"Riscurile eligibile in cadrul acestei linii de finantare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arsita, inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finantare se numara si infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestarii cu organisme de carantina daunatoare plantelor trebuie sa fie recunoscuta in mod oficial de autoritatile competente din Romania", se arata in comunicat.

 

Aceasta sesiune este dedicata celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primavara, urmand ca spre finalul anului sa fie deschisa o noua sesiune a submasurii 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamna.

 

Cererile de finantare se depun online pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, iar pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii solicitantii pot consulta gratuit Ghidul solicitantului si anexele aferente, disponibile pe site, la sectiunea Investitii PNDR in pagina sM 17.1.



Poti fi interesat si de