ANPC: Procedurile de calitate, o hiba a hypermarketurilor

ANPC: Procedurile de calitate, o hiba a hypermarketurilor


Hypermarketurile stau foarte bine la ceea ce inseamna proceduri de calitate, dar mai greu este cu punerea in practica a acestora, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Pirvu.

"Am reusit sa verificam trasabilitatea produsului, de la transportator la forma frigorifica in care este depozitat si apoi livrarea, in general, catre hypermarketuri. Am constatat ca mare parte din acest produs vine deja expirat sau intr-o stare deplorabila. Din nefericire, acest lucru se intampla. Hypermarketurile stau foarte bine la ceea ce inseamna proceduri de calitate. Sunt multinationale, au documente, au tot ce trebuie, dar mai greu este cu punerea in practica (a procedurilor - n. r.), desi au om specializat in depozit care, in mod normal, receptioneaza marfa care vine din exterior si ar trebui sa nu o mai puna spre revanzare, dar acest lucru continua. Exista o a doua persoana care primeste marfa in hypermarket, tot conform procedurilor de calitate. Pe rafturi ar trebui sa ajunga numai ce este sanatos, bun, conform si de calitate pentru romanul european, ca tot sunt poimaine alegeri europarlamentare. Din nefericire, toate aceste lucruri nu se intampla si ceea ce gasim noi in magazine este de neacceptat", a spus Pirvu.

 

Presedintele ANPC a precizat, totodata, ca numarul comerciantilor care prezinta abateri de calitate la marfa vanduta este extrem de mare si depaseste valoarea de 50%.

 

"Am continuat controalele la peste de import, nu neaparat ca avem o problema cu pestele de import, dar, din nefericire, acesta a sufocat cumva piata romaneasca. Din punctul meu de vedere, nu ar fi nicio problema daca acest produs ar fi conform si ar indeplini standardele de calitate necesare. Noi, ca si autoritate, am continuat aceste controale si, dupa cum stiti, chiar in luna aprilie am comunicat pe acest subiect. Am avut o actiune ampla pe subiectul peste de import si au fost verificati foarte multi agenti economici. Continui sa spun ca numarul celor care sunt in abateri este extrem de mare si depaseste valoarea de 50%. Pentru mine acest lucru este ingrijorator si din acest motiv, atat pe peste, cat si pe legume - fructe, vom continua controalele pana cand operatorii economici vor intelege ca Romania este o tara a Uniunii Europene si trebuie sa i se livreze consumatorului un produs de calitate", a afirmat oficialul ANPC.

 

Acesta a adaugat ca, saptamana aceasta, va intra in procesul de avizare ordonanta de urgenta privind inasprirea sanctiunilor pe anumite legi privind protectia consumatorilor.

 

"In aprilie am scos de la vanzare 40 de tone de peste, am dat amenzi de 1,3 milioane de lei. In mai, intr-o singura zi, am scos de la vanzare 1,6 tone de peste si am dat amenzi de 200.000 de lei. Se pare ca acest subiect nu deranjeaza. Se pare raportul profit vs sanatatea populatiei inclina foarte clar in zona profitului, iar eu nu pot accepta acest lucru. In acest sens, odata cu implementarea legislatiei privind dublul standard, separat, am pus in dezbatere publica ordonanta de urgenta vizavi de inasprirea sanctiunilor pe anumite legi privind protectia consumatorilor. A existat acea dezbatere publica si am primit propuneri de la asociatii, agenti economici, case de avocatura. Din nefericire, marea majoritate au fost sa nu existe o astfel de ordonanta, dar eu, constatand ceea ce se intampla in piata, in fiecare zi, in controalele pe care le facem, se pare ca uneori masurile mai puternice din punct de vedere sanctionabil sunt mai importante. Din acest motiv, saptamana viitoare voi da in procesul de avizare aceasta ordonanta de urgenta, va fi pusa din nou in transparenta pe site-ul Ministerului Economiei si suntem siguri ca impreuna cu legislatia privind dublul standard sa reusim sa stopam aceste practici care, din punctul meu de vedere, sunt inacceptabile", a subliniat Marius Pirvu.

 

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de 200.000 de lei si au confiscat o cantitate de 1,6 tone de peste si produse din peste provenite din import, in urma controalelor desfasurate intr-o singura zi in hypermarketurile din zona Bucuresti-Ilfov.

 

Conform unui comunicat al ANPC transmis, vineri, AGERPRES, in data de 22 mai 2019, au fost controlati 11 operatori economici, fiind aplicate 10 amenzi contraventionale in valoare de 200.000 lei si un avertisment. De asemenea, a fost oprita definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de peste si produse din peste, in valoare de 40.000 lei.

 

Printre principalele nereguli constatate au fost legate de vanzarea pestelui refrigerat fara respectarea regimului termic impus si fara strat de gheata protector, comercializarea de icre sarate vrac si fructe de mare pentru care nu se respectau conditiile de temperatura impuse si declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peste congelat, ambalat, cu acumulare cantitativa de gheata in ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peste refrigerat care prezenta modificari organoleptice: miros nespecific, culoare modificata, consistenta flasca comercializarea de peste impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme, etc.

 

Reprezentantii ANPC sustin ca nu vor tolera nicio abatere de la prevederile legale, dar si ca vor supraveghea piata pentru a se asigura, in continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor.Poti fi interesat si de