Carnea de miel, mai scumpa in Maramures

Carnea de miel, mai scumpa in Maramures


Un kilogram de miel viu in pietele din mai multe orase din judetul Maramures oscileaza intre 15 si 20 de lei, iar in magazinele de specialitate apartinand unor ferme zootehnice kilogramul de carne de miel ajunge la 20-25 de lei, a precizat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale din judetul Maramures, Vasile Pop.

„Inceputul e promitator, insa pe la jumatatea saptamanii acesteia, preturile la kilogramul de miel viu si miel comercializat prin magazine ar mai putea fi ajustat, adica scazut cu cativa lei, inaintea sarbatorilor. Fermierii sunt incurajati sa si vanda mielul viu, direct unor abatoare din judet, abatoare care detin si magazine, iar plata pentru marfa livrata se face pe loc. Acesta e un mare avantaj in comparatie cu livrarea catre abatoare mici sau intermediari care platesc abia dupa o luna de zile din momentul livrarii. Cred ca pretul de pornire la mielul viu e intre 15 si 20 de lei, in acest moment e un pret bun, iar fermierii sunt avantajatiˮ, a spus Vasile Pop.

 

Acesta a mai precizat ca fermierii din judetul Maramures isi valorifica atat mieii, cat si intreaga productie de lactate si derivate pe piata locala.

 

„Avem si aici un mare avantaj, administratia municipiului Baia Mare incurajeaza fermierii, dar si alte categorii de producatorii sa si valorifice productia in nume propriu pe piata locala. Avem targuri organizate, expozitii, iar la sfarsitul fiecarei saptamani un targ specializat in produse traditionale certificate printre care se numara si produsele din lapte de oaie - branza, cas si urda - foarte cautate in aceasta perioada. Spre sfarsitul saptamanii un numar mai mare de fermieri vor fi prezenti atat pe piata libera, cat si pe cea organizata cu produse din lapte de oaie, avand in vedere ca se apropie Pastele Catolicˮ, a precizat Vasile Pop.

 

Conform acelorasi surse, carnea de miel in municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei se va comercializa in magazine de specialitate, iar pe piata libera in momentul cand adminstratia municipala va autoriza deschiderea unor puncte de taiere temporare cu respectarea conditiilor impuse de normele sanitar-veterinare.

 

De asemenea, Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures va organiza un targ de produse agroalimentare in centrul municipiului Baia Mare in zilele de vineri si sambata.

 

Potrivit estimărilor ACEBOP, pretul carnii de miel ar putea ajunge, in preajma Sarbatorilor Pascale, la 12-14 lei/kg in viu, in functie de zona.Poti fi interesat si de