MADR: A crescut productia de carne de vita si oaie, in primele 10 luni din 2019

MADR: A crescut productia de carne de vita si oaie, in primele 10 luni din 2019


Productia de carne de vita a inregistrat un avans de 7% in primele zece luni ale acestui an, insa productia de lapte de vaca a scazut cu 3% in perioada mentionata, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018, pe fondul reducerii efectivelor totale de bovine cu aproximativ 6%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

"In primele zece luni ale anului 2019 s-a inregistrat o reducere a efectivelor de bovine cu aproximativ 6% fata de efectivele inregistrate in aceasi perioada a anului 2018. Scaderea efectivelor a fost evidenta in exploatatiile mici de 1-5 capete animale si se datoreaza in special concentrarii efectivelor de taurine de carne in exploatatiile medii si marii, care detin animale cu potential genetic ridicat cu un spor mediu zilnic crescut. Aceasta reducere a efectivelor din gospodariile populatiei se datoreaza depopularii zonelor rurale prin migrarea fortei de munca de la sate, scaderea veniturilor fermierilor pentru asigurarea unui nivel de trai care sa motiveze mentinerea activitatii si productivitate scazuta, lipsa de organizare in vederea valorificarii productiei si efective cu valoare genetica scazuta", au spus reprezentantii MADR.

 

In urma diminuarii efectivului total de bovine, de la 2,171 milioane capete la 31 octombrie 2018, la 2,047 milioane capete la 31 octombrie 2019, a scazut si efectivul matca si implicit productia de lapte. In acest context, productia de lapte a inregistrat o scadere de 3%, pana la 36,09 milioane hectolitri, insa pentru productia de carne s-a consemnat o crestere de aproximativ 7%, totalizand 174.000 de tone.

 

Datele MADR arata ca, in ceea ce priveste efectivele de suine, acestea au cunoscut un trend descendent in perioada 2015-2018, ajungandu-se la cel mai mic efectiv din toata aceasta perioada, respectiv la 3,925 milioane de capete, la sfarsitul lui 2018. Cauza principala a diminuarii efectivelor de porci este legata de evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

De asemenea, in primele 10 luni ale anului 2019, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2018, s-a inregistrat o scadere a efectivelor totale de porcine cu 4%, de la 4,027 milioane capete, la 3,86 milioane capete, in timp ce efectivele matca au crescut cu 40%, de la 236.000 de capete la 330.000 la 31 octombrie 2019.

 

Productia de carne de porc s-a diminuat in perioada analizata cu 48.000 de tone, respectiv cu aproximativ 11%, totalizand la zece luni 370.000 de tone.

 

In sectorul avicol, efectivele totale de pasari au fost pe un plus de 10% in 2018, comparativ cu anul 2017, iar in primele zece luni ale acestui an s-a inregistrat o crestere de 2%, ajungandu-se la un efectiv total de de 74,175 milioane de capete.

 

Pe de alta parte, numarul gainilor ouatoare a scazut in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut cu aproximativ 6%, la 31,645 milioane capete. Productiile de carne de pasare si oua in perioada mentionata au inregistrat un recul de 0,2%, respectiv 5%. Astfel, productia de carne de pasare a fost la 10 luni de 439.000 de tone, iar cea de oua de 4,385 miliarde bucati.

 

Potrivit datelor MADR, efectivul total de ovine si caprine a cunoscut o crestere constanta, in conditiile in care anul trecut, comparativ cu 2015, s-a consemnat un avans de 4%, iar in primele zece luni ale acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada din 2018 s-a inregistrat un plus de 0,4%, pana la un total de 15,419 milioane capete.

 

Aceste cresteri de efective s-au vazut si in productia de carne de ovine si caprine, care s-a situat pe un trend ascendent in anul 2018, fiind mai mare cu 5% fata de productia din 2015, respectiv cu 116.000 tone. In primele zece luni ale anului 2019, productia de carne de ovine si caprine a fost de 188.000 de tone, cu aproape 15% peste cantitatea consemnata in aceeasi perioada din 2018, iar productia de lapte de oaie a crescut cu 3%, totalizand 8 milioane de hectolitri.



Poti fi interesat si de