Pesta porcina africana la un mistret, in Vrancea

Pesta porcina africana la un mistret, in Vrancea


Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat la un porc mistret de pe un fond de vanatoare situat la limita intre judetele Buzau si Vrancea, a informat, miercuri, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

"Virusul pestei porcine africane a fost diagnosticat la un mistret in judetul Vrancea, pe raza fondului de vanatoare 13 Tulburea, intr-o zona situata la limita intre judetul Buzau cu judetul Vrancea. Suspiciunea a fost emisa la data de 28 mai 2019, in urma emiterii unui buletin de analiza de catre Laboratorul DSVSA Vrancea. Proba a fost trimisa catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala care, in data de 29 mai 2019, a confirmat suspiciunea", a precizat DSVSA Vrancea.

 

In urma sedintei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Vrancea, a fost adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

 

Potrivit DSVSA Vrancea, in zona afectata s-a dispus vanarea integrala a mistretilor prin metode specifice de vanatoare care nu disloca efectivul, precum si reducerea efectivului de mistreti pentru zonele neafectate de PPA, prin vanarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

 

De asemenea, porcii domestici din zonele infectate trebuie sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie.

 

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.Poti fi interesat si de