Portuguese Beef  - 7 arome lusitane in format premium

Portuguese Beef  - 7 arome lusitane in format premium


Crescatorii de vite din Portugalia isi protejeaza rasele autohtone cu ajutorul unui program european.

Arouquesa, Barrosa, Cachena, Marinhoa, Maronesa, Minhota, Mirandesa. Nume exotice, dar pe care s-ar putea sa le regasesti in meniul unor restaurante din Portugalia,  Spania sau alte tari unde comunitatea lusitana e indeajuns de numeroasa ca sa justifice exportul acestor produse premium.

 

Cele sapte nume reprezinta tot atatea rase autohtone de vaci, pe care fermierii portughezi incearca sa le pastreze ca pe un adevarat patrimoniu. In 2015, aplicatiile pentru inscrierea in program au fost finalizate, iar din 2018 FERA Portugalia administreaza cei 362,641 euro din Fondul European Regional de Dezvoltare pentru promovarea pe pietele externe a carnii de vita obtinuta din cresterea acestora rase.  Totalul investitiei in programul Portuguese Beef este de 426,637 euro, din care 15% reprezinta contributia actorilor locali.

 

Productie limitata...

 

Majoritatea animalelor din cele sapte rase sunt crescute in partea de nord a Portugaliei, fapt care ofera avantaje de netagaduit pentru fermieri datorita climei blande asigurate de curentii de aer ce intra dinspre Atlantic. Astfel, vitele beneficiaza cam tot anul de pasuni verzi pe care sunt pascute, suplimentele de hrana constand, de obicei, in fan recoltat de pe aceleasi parcele.

 

Fermele sunt compuse din cirezi mici, putine depasind numarul de 100 de exemplare dintr-o rasa, iar parcelele se regasesc risipite ici, colo, printre casele cate unui sat sau un orasel mai mic din zona Porto. “A fost mult mai usor pentru fermieri sa ia in arenda aceste parcele, folosite prin rotatie, decat sa investeasca in achizitionarea unor suprafete mai mari de pasune. Nu producem cantitati mari si de aceea nici nu ne indreptam atentia catre multe piete externe. Am tintit pietele unde avem deja comunitati de portughezi bine inchegate si care sunt obisnuiti cu aceasta carne. Germania, Canada, Franta, Luxembourg si Marea Britanie sunt pietele noastre tinta”, explica Rui Dantas, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Raselor Autohtone (FERA).

 

In total, 33.000 de femele din cele sapte rase sunt incluse in programul de conservare si internationalizare a patrimoniului bovin portughez, iar pentru cresterea fiecarui animal adult sunt necesari aproape sapte ani. Cea mai bine reprezentata rasa este Barossa, cu 6.800 de animale inscrise in program. Barossa isi are partea ei de exotism nu doar in denumire si savoarea carnii, ci si in infatisare, coarnele-i alungite tradand originea africana a vitelor, aduse in Portugalia de exploratori in urma cu secole bune.

 

Citeste intregul reportaj in ultimul numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de