Productia de carne de vita si de porc a crescut, in noiembrie 2020

Productia de carne de vita si de porc a crescut, in noiembrie 2020


Sacrificarile de animale si productia de carne au crescut la speciile bovine si porcine in noiembrie 2020, fata de luna precedenta, dar au scazut la ovine/caprine si pasari, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In comparatie cu luna noiembrie 2019, au fost inregistrate scaderi la toate speciile de animale si pasari, atat la sacrificari cat si la productia obtinuta.

 

Astfel, in luna noiembrie 2020 au fost sacrificate 51.000 de capete de bovine, in crestere cu 8,5% fata de octombrie 2020, dar in scadere cu 7,3% fata de noiembrie 2019. Productia de carne obtinuta in noiembrie 2020 de la animalele sacrificate a ajuns la 8.330 tone, fata de 7.583 tone in octombrie 2020 si 9.274 tone in luna noiembrie a anului anterior.

 

La specia porcine, in luna noiembrie a anului trecut s-au sacrificat 385.000 de capete, cu 10,3% mai multe fata de luna anterioara si cu 3,7% mai putine decat in noiembrie 2019. Productia de carne de porc consemnata a fost de 34.629 tone (31.457 tone in octombrie 2020 si 35.373 tone in noiembrie 2019).

 

In ceea ce priveste sacrificarea ovinelor si caprinelor, datele INS arata un total de 321.000 de capete in noiembrie 2020, in scadere fata de luna octombrie 2020 cu 13,7% si cu 17,7% fata de noiembrie 2019. Anul trecut, in luna noiembrie, s-a obtinut o productie de carne din aceste specii de 4.769 tone, in octombrie 2020 - 5.451 tone, iar in noiembrie 2019 - 5.569 tone.

 

Potrivit datelor INS, sacrificarile de pasari au totalizat in noiembrie 2020 peste 23,62 milioane de capete, iar productia de carne obtinuta a fost de 40.086 tone. In octombrie 2020 au fost sacrificate 25,23 milioane de pasari (43.143 tone productia de carne), iar in noiembrie 2019 au fost 23,91 milioane de pasari sacrificate si o productie de carne de 42.342 tone.

 

Greutatea medie in carcasa consemnata in luna noiembrie a anului trecut a fost de 163,3 kilograme la bovine, 89,9 kilograme la porcine, 14,9 kilograme la ovine/caprine si 1,7 kilograme la pasari.

 

INS precizeaza ca datele lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari sunt obtinute prin insumarea datelor provenite din cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne (numarul de capete sacrificate, greutatea in viu si greutatea in carcasa a acestora). Cercetarea statistica este de tip exhaustiv (datele se colecteaza de la circa 200 de operatori economici) si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitate principala sau secundara 'Productia si conservarea carnii'. De asemenea, sunt folosite si estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor, respectiv numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora realizate de specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Greutatea medie in carcasa reprezinta raportul dintre greutatea in carcasa totala si numarul de animale sau pasari sacrificate.



Poti fi interesat si de