S-ar putea da liber la vanatoarea de cormorani pentru a salva sectorul piscicol

S-ar putea da liber la vanatoarea de cormorani pentru a salva sectorul piscicol


Mai multi parlamentari propun ca vanatoarea cormoranilor sa fie permisa, motivand ca aceasta specie s-a ?inmultit foarte mult? in tara noastra, consumand aproximativ 20.000 de tone de peste anual.

„Ideea a venit in urma unui studiu, pentru ca in Romania cormoranii s-au inmultit foarte mult. Sunt peste 150.000 de cormorani in Romania. Iar paguba pe care o creeaza in zona piscicola se ridica undeva la 20.000 de tone de peste. Daca va mai dau niste statistici, o sa va speriati, pentru ca noi producem doar in jur de 12.000 de tone?, a explicat deputatul Alexandru Stanescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

 

Stanescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, a precizat ca un cormoran consuma in jur de 150 de kilograme de peste pe an, atat din acvacultura, cat si din arealul salbatic.

 

„In '79, din cate stiu eu, cand s-a protejat cormoranul, existau in jur de 5.000 - 6.000 de cormorani in zona Europei. Acum sunt aproape doua milioane si 140.000 in Romania. (...) Domnul Daea (Petre Daea, ministrul Agriculturii - n.r.) nu a fost promotorul. Domnul Daea a sesizat o situatie si de aici incolo mergem mai departe. Trebuie sa gasim o solutie. Ministerul Mediului va decide cati cormorani se vor extrage in fiecare an, in perioada care este data in anexa nr. 1 din Legea vanatorii?, a spus el.

 

Conform expunerii de motive a proiectului inregistrat la Senat, Directiva CE nr. 409/1979 privind conservarea pasarilor salbatice, urmata de Directiva CE nr. 147/2009, au condus la „o exagerata crestere a populatiilor de cormorani in Romania, care au invadat zone din afara ariilor de crestere traditionale (Delta Dunarii si cursul Dunarii)?, ajungand in regiuni unde nu erau intalnite anterior. Pe teritoriul Romaniei exista trei specii de cormorani: cormoranul mare, cormoranul mic si cormoranul motat, iar „populatia de cormoran mare din Romania a depasit cu mult? valorile prevazute de art. 2 din Directiva CE nr. 147/2009.

 

„Cormoranii sunt pasari care se hranesc exclusiv cu peste si produc daune considerabile fermelor de acvacultura, pescariilor si apelor in general, ei neavand niciun dusman natural. Desi in tara noastra au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea productiei din piscicultura impotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvente, laser, sperietori de ciori, aceste pasari, deosebit de inteligente, se obisnuiesc cu ele, se adapteaza si nu se mai sperie, astfel ca aceste metode au devenit ineficiente?, se explica in document.

 

Initiatorii mentioneaza ca Romania importa 80.000 de tone de peste pentru asigurarea cererii din piata si ca pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridica la aproximativ 20.000 de tone de peste/an, in timp ce productia din acvacultura inregistrata in ultimii ani este de aproximativ 12.000 de tone de peste/an.

 

In Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic anexa nr. 1 ar urma sa se modifice, incluzand cormoranul mare, pentru care perioada de vanatoare prevazuta este: 1 septembrie - 2 februarie. Valoarea de despagubire in perioada admisa ar urma sa fie de 80 de euro, iar in perioada interzisa, de 160 de euro.

 

Totodata, OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate urmeaza sa fie modificata, astfel incat anexa 5 C (specii de interes comunitar a caror vanatoare este permisa) sa cuprinda Phalacrocorax carbo sinensis (cormoranul mare).

 



Poti fi interesat si de