Tinerii fermieri pot accesa fonduri de peste 38 de milioane de lei, prin PNDR 2020

Tinerii fermieri pot accesa fonduri de peste 38 de milioane de lei, prin PNDR 2020


Tinerii fermieri pot solicita finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020) intr-o noua sesiune, incepand din 16 septembrie, timp de o luna, informeaza Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), intr-un comunicat.

Finantarea vizeaza submasura 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" din PNDR 2020, iar pragul de calitate pentru primirea proiectelor este de 25 de puncte.

 

Potrivit sursei citate, pana in prezent, au fost depuse 116 proiecte in valoare de peste 4,8 milioane de euro.

 

La momentul actual, din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finantare in aceasta sesiune, tinerii fermieri mai au la dispozitie 38,19 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocati tinerilor din diaspora.

 

"AFIR incurajeaza pe toti cei interesati sa depuna cerere de finantare sa consulte situatia depunerilor la zi, pentru a evalua corect sansele de a obtine finantare in contextul posibilitatii depunerii unui numar mare de proiecte cu punctaj similar. Reamintim faptul ca finantarea se acorda in urma evaluarii proiectelor in functie de criteriile de selectie si criteriile de departajare detaliate in Ghidul Solicitantului. In cazul proiectelor cu acelasi punctaj, departajarea acestora se face in functie de nivelul de calificare in domeniul agricol. De asemenea, in cazul in care exista proiecte cu acelasi punctaj si aceleasi prioritati, departajarea se va face in ordine descrescatoare a dimensiunii economice a exploatatiei agricole exprimate prin standard output (SO)", se mentioneaza in comunicat.

 

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, in valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole (dimensiunea exploatatiei agricole se poate calcula si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR - http://so.afir.info/).

 

Finantarea se acorda tinerilor fermieri sub forma de suma forfetara in doua transe, respectiv: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea Contractului de finantare.

 

AFIR precizeaza ca depunerea cererilor de finantare se poate incheia inainte de termenul limita (15 octombrie 2020, ora 16:00), daca valoarea publica totala a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii.

 

Situatia proiectelor depuse la zi, in timp real, precum si a disponibilului de fonduri poate fi urmarita pe site-ul AFIR, prin Contor Disponibil.



Poti fi interesat si de