50 de fermieri, exclusi de la plata subventiilor. Se anunta proteste

50 de fermieri, exclusi de la plata subventiilor. Se anunta proteste


Potrivit Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), crescatorii de animale au fost exclusi de la plata subventiilor pe bunastare din cauza interpretarii gresite a legislatiei europene.

 

Fermierii sunt pregatiti sa iasa in strada din cauza unei decizii luate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) care ii exclude de la plata subventiilor pe bunastare pe circa 50 de fermieri care cresc in jur de 50 de milioane pasari pe an si aproximativ 300.000 de porci/an, sustin reprezentatii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

 

"Dupa toate problemele pe care le avem cu pesta porcina africana, cu interdictiile comerciale la carne si animale vii care vin din partea partenerilor externi, MADR transmite astazi fermierilor prin APIA, faptul ca o parte dintre cei care au aplicat in luna mai 2018 pentru Masura 14 - subpachetele pe bunastare nu sunt eligibili. In urma acestei informari, ACEBOP a luat legatura cu organizatiile europene din care face parte si este in masura sa faca precizeze ca legislatia UE prevede posibilitatea platii retroactive, cum este si acest caz, al Masurii 14 - anuntata in luna mai, cererile au fost primite si normal, trebuie sa se intre la plata de la 1 ianuarie 2018. Nicio institutie publica nu poate sa comunice alte conditii de aplicare a legislatiei", mentioneaza ACEBOP intr-un comunicat remis redactiei.

 

Potrivit sursei citate, MADR afirma ca si in cazul in care fermierul indeplineste toate conditiile de bunastare superioara, autorizate anterior datei de publicare a Ordonantei nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat, respectiv "pe motive inventate artificial".

 

"In aceasta situatie se afla peste 50 de fermieri crescatori de pasari - care cresc in jur de 50 de milioane pasari pe an si crescatori de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De mentionat este faptul ca acesti fermieri au populat fermele timp de o jumatate de an cu respectarea conditiilor - in urma asigurarilor venite de la APIA ca vor primi banii de la UE, daca le respecta! Cea mai mare parte dintre acesti fermieri au proiecte in derulare, facute cu fonduri europene si fara masura de bunastare, acestia nu numai ca nu vor mai putea popula, ci sunt in situatia de a intra in faliment, de a nu-si mai putea indeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finantare europeana", mai arata reprezentantii asociatiei.

 

In aceste conditii, reprezentantii ACEBOP solicita interventia de urgenta a ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru rezolvarea acestei probleme, pe care o considera "o interpretare gresita a legislatiei europene, in dezavantajul fermierilor romani". Poti fi interesat si de