Avantajele unui sistem de panouri fotovoltaice cuplat cu o instalatie frigorifica ce foloseste cantitate redusa de amoniac

Avantajele unui sistem de panouri fotovoltaice cuplat cu o instalatie frigorifica ce foloseste cantitate redusa de amoniac


Sistemele fotovoltaice sunt o solutie eficienta de viitor pen­tru reducerea costurilor cu energia electrica pentru instalatiile frigorifice in­dustriale.

Panourile fotovoltaice castiga tot mai mult teren in randul consumatorilor. In ultimii ani au castigat multa vizibilitate in­stalatiile dedicate utilizatorilor casnici, insa avantaje semnificative se inregistreaza, in egala masura, si in randul consumatorilor industriali. Chiar putem spune ca reduce­rile de costuri sunt mai relevante si vizibile in cazul acestora.

 

Una dintre industriile in care un sis­tem fotovoltaic poate aduce beneficii majore in reducerea costurilor este industria alimentara. Pentru ca cifre­le si datele exacte sunt cel mai bun argu­ment, va prezentam un exemplu concret de implementare a unui sistem fotovoltaic pus in functiune de Wiren, cuplat la o instalatie frigorifica cu cantitate redusa de amoniac.

 

Detaliile instalatiei frigorifice

Mai intai, este vorba despre o instala­tie frigorifica pentru abator pentru sectia „zvantare si transare”. Mai exact, este o instalatie frigorifica pe baza de amoni­ac R717 ca agent frigorific si sistem cu expansiune directa, proiectata de AB TEHNIC sub atenta supraveghere a dom­nului Adrian Balaoi, livrata de AB TEHNIC PROFESIONAL si implementata de FRI­GODOM Timisoara, care asigura si intre­tinerea instalatiei frigorifice. Instalatia este constituita din montajul echipamentelor si conductelor frigorifice. Avand in vedere specificul lucrarilor ce au fost executate, vorbim despre o investitie noua, intr-o faza unica de proiectare. Lucrarea are ca­racter industrial si a fost realizata pentru a atinge norma de productie si standardele de igiena, protectie a mediului si siguranta impuse atat de tara noastra, cat si de Uni­unea Europeana.

 

Instalatia frigorifica pentru zvantare este amplasata in centrala frigorifica si este carcasata pentru montaj la exterior tip container. Constructia este comparti­mentata, iar structura de rezistenta este formata din stalpi si grinzi metalice. In pro­cesul de realizare a investitiei, s-au achizi­tionat urmatoarele componente:

 

- Compresoare cu surub;

- Condensatoare cu ventilatoare axiale;

- Recipiente;

- Separatoare de lichid;

- Racitoare de aer functionand cu amoniac DX;

- Pompe de apa, glicol;

- Retea de conducte si armaturi frigorifice pentru circuitele de amoniac;

- Schimbatoare de caldura;

- Sisteme de reazeme pentru recipienti si conducte;

- Tablouri electrice de comanda si forta, inclusiv cabluri electrice conforme cu legislatia si echipamentul alimentat.

 

Simultan, pe langa obiectul contrac­tului propriu-zis, au loc si alte investitii ca parte a acestui proiect:

- Panouri izolante pentru pereti si tavan in camerele frigorifice;

- Executia pardoselilor camerelor frigorifice;

- Usi izolante si perdele de aer pentru camerele frigorifice;

- Usile pentru autocamioane, etansarea platformelor de incarcare si aparate de nivelare a platformelor de incarcare.

 

Cu o putere electrica instalata total de 700 kWp, iata datele despre consumul to­tal al abatorului pentru primele 4 luni ale anului:

Ianuarie - 230 000 kWp

Februarie - 190 000 kWp

Martie - 244 000 kWp

Aprilie - 312 000 KWp

 

Sistemul fotovoltaic propus de Wiren

WIREN ROMANIA este unul dintre cei mai mari integratori de energie fotovoltai­ca din Romania din sectorul rezidential, business, industrial si de parcuri fotovol­taice, oferind proiecte la cheie. Cu sedii in Bucuresti, Cluj si Arad si o echipa de peste 70 de profesionisti, echipa Wiren detine resursele și capacitatea de a implementa soluții personalizate complexe, la un nivel de excepție: de la expertiza, la tehnologie de ultimă generație, personal calificat de­dicat și procese de lucru bine definite. 

 

Asa cum procedam cu fiecare client, am analizat in detaliu nevoile companiei FRIGODOM Timisoara si specificul instala­tiei frigorifice pentru zvantare, proiectata de AB TEHNIC. Am determinat profilul de consumator, nevoile curente si viitoare, apoi am proiectat sistemul in concordan­ta cu aceste date. Am propus un sistem fotovoltaic de 510 kW, care va performa dupa cum se observa in tabelul urmator si are urmatoarele componente:

- Panouri fotovoltaice bifaciale TIER 1 cu o garantie de productie de peste 25 de ani si o eficienta care depaseste 22 %.

- Sistem de montaj K2 Systems cu o garantie de 12 ani.

- Invertoarele folosite sunt cele de la HUAWEI, cu o garantie de 5 ani.

 

Tot sistemul va fi conectat prin apli­catia HUAWEI, care permite beneficiaru­lui sa urmareasca in timp real productia. La fel, si echipa de monitorizare WIREN va putea avea acces si, astfel, va identifi­ca si remedia in cel mai scurt timp orice problema aparuta.

 

La o medie de consum de electri­citate lunar de 48.809,5 kWh, investitia cu sistemul fotovoltaic Wiren poate fi amortizata in 2,5 ani.

 

In ceea ce priveste recuperarea in­vestitiei, daca proiectul fotovoltaic este pus in functiune din primele luni inso­rite (de exemplu iunie), energia „verde” produsa in regim propriu poate acoperi 40% din necesarul de consum.

 

Odata cu lunile de toamna si iar­na, energia solara produsa scade, insa aici, echipa Wiren vine cu propunerea de stocare industriala, de la 100 kWp pana la 1 MWp, care va acoperi parte din consum. Veniturile generate din producerea curentului propriu (si reda­rea acestuia in retea) vor depasi costul investitiei in luna 28 de la achizitia sis­temului fotovoltaic. Din acest moment, cu fiecare luna in care panourile solare produc electricitate, genereaza si venit suplimentar.

 

In concluzie, sistemele fotovoltaice Wiren isi dovedesc utilitatea nu doar in dobandirea de independenta energe­tica fata de furnizorii de electricitate, ci si prin generarea de venit din productia de curent propriu.

 

In plus, este o solutie sustenabila si prietenoasa cu mediul, caracteristici care sunt tot mai mult luate in calcul de catre companii atunci cand aleg parte­neri si furnizori.

 

O instalatie frigorifica industriala alimentata printr-un sistem fotovoltaic este o abordare inovativa, care isi dovedeste eficienta in scurt timp si are impact pozitiv pe termen lung si asupra companiei, si a mediului incon­jurator.

 

AB Frigo Consult

Str. Alunisului 164, sector 4, Bucuresti, Romania

021 332 08 48 ; office@ab-frigoconsult.ro ; www.ab-frigoconsult.ro 

 

Wiren

Str. Corneliu Coposu 24C, Arad, Romania

București: Miro Offices, C1, Parter, Șoseaua București-Ploiești 89A 
Cluj-Napoca: United Business Center Iulius, Et. 6, Birou 119, Alexandru Vaida Voevod 53B
 

0748 801 808 ; flavius.bozga@wiren.ro ; www.wiren.ro 



Poti fi interesat si de