Consiliul European a aprobat posibilitatile de pescuit pentru 2024 in apele UE si din afara UE

Consiliul European a aprobat posibilitatile de pescuit pentru 2024 in apele UE si din afara UE


Ministrii europeni ai Pescuitului au convenit asupra posibilitatilor de pescuit in Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterana si Marea Neagra pentru 2024, informeaza un comunicat de presa al Presedintiei spaniole.

In ansamblu, acordul politic obtinut de Consiliul European include limite de captura, cunoscute si sub denumirea de "capturi totale admisibile" (TAC), pentru peste 200 de stocuri in comerciale de peste.

 

Pentru Marea Neagra, Consiliul a convenit sa reinnoiasca TAC pentru 2024 in cazul calcanului si sa mentina o perioada de interdictie pentru pescuitul de calcan de la 15 aprilie la 15 iunie. In plus, ministrii au convenit sa reporteze cota de calcan a UE neutilizata din 2022.

 

"Am ajuns la un acord politic care va contribui la mentinerea stocurilor de peste la niveluri durabile, protejand in acelasi timp mijloacele de subzistenta ale flotelor de pescuit europene", a declarat ministrul spaniol al agriculturii, pescuitului si alimentatiei, Luis Planas Puchades.

 

Acordul politic se bazeaza pe propuneri elaborate de Comisia Europeana si ia in considerare cele mai bune avize stiintifice disponibile, respectand, totodata, obiectivele politicii comune in domeniul pescuitului (PCP) si planurile multianuale ale UE pentru diferite bazine maritime.

 

Regulamentele vor fi finalizate de expertii juristi-lingvisti ai Consiliului, dupa care vor fi adoptate formal de Consiliu si se vor publica in Jurnalul Oficial. Dispozitiile se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

 

Stabilirea TAC si a cotelor este un exercitiu de gestionare anual, fiind realizat de Consiliul Agricultura si Pescuit in luna decembrie. Ministrii stabilesc limite de captura pentru stocurile comerciale de peste pentru anul urmator, impreuna cu cotele nationale pentru fiecare specie. Anul acesta, pentru prima data, pentru unele stocuri, acestea sunt stabilite pentru doi sau chiar trei ani.



Poti fi interesat si de