Crescatorii de porci si pasari pot depune solicitari de ajutor la APIA pana la 14 martie

Crescatorii de porci si pasari pot depune solicitari de ajutor la APIA pana la 14 martie


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) primeste cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin si avicol in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, pana la data de 14 martie 2024, inclusiv.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 126,69 milioane lei, reprezentand echivalentul a 25,6 milioane euro euro, pentru sectorul suin si de 151,93 milioane lei, reprezentand echivalentul a 30,7 milioane euro, pentru sectorul avicol, asigurandu-se de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anul 2024.

 

'Cuantumul ajutorului de stat este de: 100 euro/UVM pentru capacitatea de productie suine la ingrasat si/sau animale de reproductie, respectiv scoafe si/sau scrofite montate; 100 euro/UVM pentru capacitatea de productie pui de carne, pui de curca, gaini reproductie rase grele si/sau tineret de reproductie, gaini ouatoare si/sau tineret de inlocuire, precum si pui de gaina eclozionati si/sau pui de curca eclozionati', se mai precizeaza in comunicat.

 

Conform APIA, cererile de solicitare a ajutorului de stat si documentele justificative se depun/transmit la Centrele Judetene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucuresti pe raza carora isi au sediul social sau unde au depus cererea de plata pentru M14 sau DR 06.

 

Plata ajutorului de stat se efectueaza de catre APIA - Aparat Central pana la data de 30 iunie 2024, in baza cererilor autorizate la plata de catre Centrele APIA. Se pot efectua plati si dupa aceasta data pentru conturi invalide, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2024.

 

Informatiile privind beneficiarii, conditiile de eligibilitate, documentele ce insotesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum si Ghidul solicitantului se regasesc publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

 

Beneficiarii schemei sunt crescatori de suine sau pasari, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale, sau familiale, persoane juridice, precum si societati agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, care au desfasurat activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor, respectiv activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor pentru carne sau oua, in perioada 1 august 2022 - 31 august 2023.



Poti fi interesat si de