Crestere peste asteptari a vanzarilor cu amanuntul in zona euro in luna martie

Crestere peste asteptari a vanzarilor cu amanuntul in zona euro in luna martie


Vanzarile cu amanuntul in zona euro au inregistrat o crestere peste asteptari in luna martie, dupa declinul din februarie, arata datele publicate marti de Eurostat.

Conform oficiului european, in luna martie 2024, comparativ cu februarie, vanzarile cu amanuntul au urcat cu 0,8% in zona euro. Cifra comunicata de Eurostat depaseste estimarile analistilor, care se asteptau ca vanzarile cu amanuntul in zona euro sa inregistreze o crestere de 0,6% in luna martie, dupa un declin de 0,3% in februarie.

 

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Eurostat subliniaza ca vanzarile cu amanuntul au fost mai mari cu 1,2%, influentate in primul rand de cresterea cu 1,5% a vanzarilor de carburanti, la care s-au adaugat majorarea cu 0,8% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tigari si cresterea cu 0,5% a vanzarilor de produse non-alimentare.

 

De la o luna la alta, tarile membre UE cu cele mai importante cresteri ale vanzarilor cu amanuntul au fost: Polonia (7,3%), Cipru (4,8%) si Ungaria (2%). Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Suedia (minus 1,8%), Malta (minus 1%) si Austria (minus 0,8%). Eurostat precizeaza ca datele privind Romania sunt confidentiale.

 

In ritm anual, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 0,7% in zona euro si cu 2% in Uniunea Europeana. Vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate in special de cresterea, cu 3%, a vanzarilor de produse non-alimentare, la care s-au adaugat cresterea cu 1% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tigari.

 

Tarile membre cu cele mai importante cresteri ale vanzarilor cu amanuntul in ritm anual au fost: Polonia (14,8%), Luxemburg (10,3%) si Croatia (8,9%). Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Belgia (minus 4,6%), Estonia (minus 2,3%) si Austria (minus 2%). Si in acest caz, datele privind Romania sunt confidentiale.



Poti fi interesat si de