Despagubiri de peste 200 milioane lei, in urma evolutiei PPA

Despagubiri de peste 200 milioane lei, in urma evolutiei PPA


Premierul Viorica Dancila a anuntat ca o suma de peste 200 de milioane de lei este disponibila in special pentru plata despagubirilor in urma evolutiei pestei porcine africane, dar si pentru achizitia de dezinfectanti, kituri de laborator si alte materiale necesare ANSVSA.

"Am luat mai multe masuri pentru a-i sprijini financiar pe toti cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cat si pentru combaterea raspandirii virusului", a declarat prim-ministrul, la inceputul sedintei de Guvern.



Potrivit sefei Executivului, suplimentar fata de sumele prevazute in rectificarea bugetara pentru despagubirea crescatorilor de porci, respectiv peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finantelor a transferat ANSVSA inca 40 de milioane de lei.

 

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 500.000 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

"Pana la aceasta data au fost finalizate dosare de evaluare aferente despagubirilor pentru un numar de 3.129 de exploatatii, in valoare totala de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, in valoare de 507.890 de lei, au fost platite. Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene", precizeaza institutia.

 

„Fonduri destinate despagubirii proprietarilor de porci afectati de pierderea animalelor ca urmare a evolutiei PPA, vor fi transmise catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate de aceasta boala", se mentioneaza in comunicat.

 

ANSVSA anunta saptamana trecuta ca in Romania sunt in evolutie 781 de focare in 10 judete, fiind afectate 165 de localitati. Dintre aceste focare, 11 sunt in exploatatii industriale, unul este intr-un abator, iar un alt focar se afla intr-o exploatatie de tip A. De asemenea, au fost confirmate 40 de cazuri la mistret. Numarul porcilor ucisi cifrandu-se la 123.411.

 

De atunci, in alte doua gospodarii din judetul Buzau a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane. In prezent sunt active 178 de focare din 11 judete, iar numarul porcilor ucisi depaseste 140.000.



Poti fi interesat si de