Exces de carne de oaie in Australia. Fermierii isi dau animalele gratis

Exces de carne de oaie in Australia. Fermierii isi dau animalele gratis


Preturile carnii de oaie pe piata din Australia au scazut cu 70% in ultimul an, la 1,23 dolari pe kg, iar unii fermieri isi sacrifica sau isi dau oile gratis pentru a economisi costuri, in loc sa le creasca la ferme, relateaza CNBC.

”Australia a avut cateva sezoane foarte bune in ultimii ani, ceea ce inseamna ca efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007”, a declarat Tim Jackson, analist pentru aprovizionare la nivel global la Meat and Livestock Australia (MLA), scrie news.ro.  

 

In ultimii trei ani, s-au inregistrat precipitatii peste medie in regiunile unde se cresc oi din Australia, cum ar fi New South Wales si Victoria, ceea ce a condus la cresterea efectivelor de oi. Precipitatiile sunt ideale pentru cresterea ierbii, care este propice pentru hranirea si cresterea animalelor. Astfel, fermierii au preferat sa tina mai multe oi la ferma in loc sa le ingrase si sa le trimita la abatoare si piete.

 

In consecinta, oferta excesiva de ovine a dus la scaderea preturilor animalelor, marcand o inversare a profitului extraordinar de care s-au bucurat fermierii datorita preturilor record ale carnii de oaie, in urma cu trei ani.

 

”Fermierii au vazut [de atunci] o scadere masiva a profitabilitatii. Este posibil ca multe oi sa nu aiba o piata desfacere, ceea ce ar putea duce la distrugerea animalelor de catre fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepresedintele grupului de promovare a agriculturii WAFarmers. El a adaugat ca fermierii ar prefera sa dea animalele decat sa le sacrifice, dar nu au fost multi doritori pentru oile oferite gratis.

 

Conform statisticilor MLA, efectivele de oi din Australia vor creste cu 23% de la nivelul minim al ultimilor 100 de ani din 2020.

 

Preturile reduse sunt o dubla problema pentru fermieri, care acum trebuie sa hraneasca un efectiv urias mai mult timp, chiar daca conditiile meteorologice s-au inrautatit anul acesta.

 

”Conditiile din 2023 au fost mai uscate decat in ultimii trei ani... Acest lucru a afectat increderea producatorilor si a crescut oferta de oi si miei pentru procesatori a crescut, dar unitatile de procesare a carnii sau abatoarele nu sunt capabile sa sacrifice suficient de repede volumul mare de oi.

 

Australia este cel mai mare producator si exportator mondial de carne de oaie, iar oferta excesiva a exercitat o presiune de scadere a preturilor cu ridicata la nivel mondial.

 

In ciuda scaderii preturilor oilor, reducerea nu se reflecta inca in aceeasi masura in vanzarile cu amanuntul. Woolworths Group, un important lant de supermarketuri australian, a anuntat ca va reduce preturile produselor din carne de miel cu 20%.

 

Australia a exportat o cantitate record de carne de oaie in octombrie, iar specialistii se asteapta ca preturile sa scada in continuare pentru consumatori, atat in Australia, cat si in strainatate.



Poti fi interesat si de