Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor

Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor


Productia de foie gras a crescut in ultimele luni, in conditiile in care Franta a fost practic scutita de pandemia de gripa aviara care a devastat efectivele de rate in anii anteriori, ceea ce va permite chefilor sa aiba cantitati suficiente din aceasta delicatesa atunci cand vizitatorii se vor indrepta spre Paris pentru Jocurile Olimpice, transmite Reuters.

Franta a fost una din tarile cele mai grav lovite de o raspandire globala fara precedent a virusului gripei aviare, care a perturbat aprovizionarea cu carne si oua de pasare si a dus la crestere exploziva a preturilor in multe parti ale lumii in ultimii ani. Asta a determinat guvernul de la Paris sa demareze, in luna octombrie a anului trecut, o campanie de vaccinare a ratelor impotriva gripei aviare.

 

Ratele se numara printre cele mai sensibile specii la virusului gripei aviare si pot transmit virusul fara a manifesta simptome de imbolnavire, ceea ce creste riscul de raspandire a virusului.

 

Datele oficiale arata ca, de la debutul campaniei de vaccinare si pana in prezent, Franta, de departe cel mai mare producator mondial de foie gras, a inregistrat doar 10 focare de gripa aviara, fata de 304 focare in perioada similara a anului trecut.

 

Mai putine focare de gripa au permis Frantei sa produca mai mult foie gras, o premiera in ultimul deceniu, iar Asociatia producatorilor de foie gras (CIFOG) estimeaza ca ar fi vorba de o crestere de 20% a productiei, pana la 10.000 de tone.

 

"Am devenit din nou un producator de incredere in termeni de livrari si calitate", a subliniat directorul Cifog, Marie-Pierre Pe. "Provocare este sa readucem pieptul de rata si foie gras-ul francez in meniurile restaurantelor, in special in perioada premergatoare a marelui eveniment care este Olimpiada, cand intreaga lume va veni in Franta. Vom si in masura sa raspundem la aceasta provocare", a adaugat Marie-Pierre Pe. Potrivit acesteia, aproximativ 40% din foie gras-ul vandut in Franta este consumat in restaurante.

 

Principalii competitori pentru foie gras-ul francez sunt Bulgaria si Romania, tari care au continuat sa identifice focare de gripa aviara iarna aceasta.

 

Majoritatea ratelor din Franta sunt crescute pentru a fi utilizate la productia de foie gras, un produs care este fabricat din ficatul gastelor si ratelor, care sunt hranite fortat pentru a li se mari ficatul.

 

In acest an este posibil ca preturile la foie gras sa mai scada comparativ cu valorile record atinse anterior, insa va fi vorba doar de o scadere usoara avand in vedere ca cererea ramane una solida, costurile sunt ridicate iar stocurile foarte mici, a subliniat Marie-Pierre Pe.



Poti fi interesat si de