Franta a descoperit un focar de gripa aviara la o ferma de rate care au fost vaccinate

Franta a descoperit un focar de gripa aviara la o ferma de rate care au fost vaccinate


Franta a descoperit un focar de gripa aviara la o ferma de rate din regiunea Vendee, a anuntat Ministerul francez al Agriculturii, precizand ca este primul focar descoperit dupa ce anul trecut a inceput vaccinarea preventiva a ratelor impotriva gripei aviare, transmite Reuters.

Prefectura din Vendee (vestul Frantei) a precizat ca virusul gripei aviare a fost identificat marti la o ferma cu 8.700 de rate din apropiere de comuna Notre Dame de Riez. Autoritatile au precizat ca toate ratele de la aceasta ferma fusesera vaccinate.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 

Pentru a se proteja impotriva gripei aviare, in luna octombrie a anului trecut Franta a decis sa faca obligatorie vaccinarea preventiva in crescatoriile care au peste 250 de rate. Aceste pasari, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate in mod special pentru ca sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

 

Vaccinul nu era destinat sa protejeze in totalitate pasarile impotriva infectarii cu gripa aviara ci sa limiteze raspandirea virusului, evitand astfel necesitatea unor sacrificari preventive in masa. In plus, vaccinarea se adauga masurilor standard de biosecuritate si control.

 

Franta este primul mare exportator care decide sa isi protejeze efectivele de pasari impotriva gripei aviare, in pofida barierelor comerciale impuse de tari care se tem ca virusul ar putea sa se raspandeasca fara a fi identificat.

 

Totodata, luna trecuta, Franta a decis sa creasca nivelul de alerta pentru gripa aviara de la "moderat" la "ridicat", dupa descoperirea de noi cazuri, obligand fermierii sa isi tina pasarile inchise pentru a opri raspandirea virusului extrem de contagios.

 

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Paris, incepand din data de 27 noiembrie si pana in prezent in Franta au fost descoperite sapte focare de gripa aviara, dintre care cinci la ferme de curcani, unul la o ferma de gaini ouatoare si unul la o ferma de rate.



Poti fi interesat si de