Franta majoreaza nivelul de risc pentru gripa aviara de la 'moderat' la 'ridicat'

Franta majoreaza nivelul de risc pentru gripa aviara de la 'moderat' la 'ridicat'


Franta a majorat nivelul de risc pentru gripa aviara de la 'moderat' la 'ridicat', dupa descoperirea unor noi focare, fortand fermele sa tina pasarile in interior pentru a contracara raspandirea virusului extrem de contagios, transmite Reuters.

Decizia, adoptata de Ministerul Agriculturii, a fost publicata in Jurnalul Oficial.

 

In ultimele saptamani Germania, Tarile de Jos si Belgia au raportat descoperirea unor focare de gripa aviara inalt patogena H5N1. Saptamana trecuta, Franta anunta detectarea primului focar de gripa aviara din acest sezon la o ferma din Brittany, nord-vestul tarii.

 

'Riscul ridicat' obliga fermierii sa tina toate pasarile in interiorul fermei si sa adopte masuri suplimentare de securitate pentru a evita extinderea focarelor.

 

Pe fondul unei crize inedite, care a condus la sacrificare a 32 de milioane de pasari incepand din vara lui 2021, Franta a decis sa faca obligatorie vaccinarea preventiva in crescatoriile care au peste 250 de rate, incepand cu data de 1 octombrie 2023. Aceste pasari, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate in mod special pentru ca sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni, insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.



Poti fi interesat si de