Mistretii impuscati pe fondurile de vanatoare din Gorj aveau “imunitate” la pesta porcina africana

Mistretii impuscati pe fondurile de vanatoare din Gorj aveau “imunitate” la pesta porcina africana


Aproximativ jumatate dintre mistretii impuscati pe fondurile de vanatoare din judet au dezvoltat anticorpi la pesta porcina africana (PPA) dupa ce au trecut prin boala, ei capatand o 'oarecare imunitate', a declarat seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj, Florin Gorcea.

'Referitor la problema pestei porcine africane, la fondurile de vanatoare, respectiv la mistret, exista doua situatii: o situatie in care am recoltat probe de la mistretii morti gasiti in fondurile de vanatoare de catre paznicii de vanatoare sau de catre medicii nostri si exemplarele de mistreti impuscati. Marea majoritate din cei morti sunt din cauza pestei porcine africane, insa un paradox la cei impuscati, pe langa faptul ca au fost gasiti unii sanatosi, unii au fost gasiti infectati, deci serologic pozitiv, adica au trecut prin starea de boala si au castigat o oarecare imunitate. Deci exista o oarecare imunitate la nivelul individului ca mistret, dar problema este ca mortalitatea se manifesta la tineret si in special la scroafele gestante. Deja situatia asta este perpetuata din anul 2023 si in anul 2024', a spus Florin Gorcea.

 

In anul 2023, dintre cei 483 de porci mistreti vanati pe fondurile de vanatoare din Gorj, sapte au fost pozitivi la testarea pentru PPA. De asemenea, din cei noua mistreti gasiti morti, patru au fost pozitivi.

 

In 2024, din cei 110 mistreti vanati, patru au fost pozitivi. Totodata, toti cei noua porci salbatici gasiti morti in fondurile de vanatoare au fost confirmati cu PPA.

 

'Au fost o parte din ei si serologic pozitiv. Exista un procent destul de mare din cei impuscati, aproape jumatate au fost serologic pozitiv. Probabil ca si randamentul de vanatoare a fost mai exigent, mai eficient, pentru ca fiind intr-o stare de infectie latenta, vigilenta mistretului in mediul silvatic este mai redusa si atunci a intrat in bataia pustii vanatorului vigilent. Deci avem anticorpi prezenti in corpul mistretului impuscat. Boala poate fi prevenita prin masurile generale de de prevenire si dezinfectie a spatiilor. Exista studii de efectuare a unor vaccinari, dar mobilitatea virusului din punct de vedere antigenic este majora si deocamdata la nivel de profil economic nu exista o stare de a putea face vaccinarea la nivelul porcului domestic si in special a porcului mistret (...). Mobilitatea antigenica a virusului este mare si se imunizeaza intr-o parte si de fapt vine si se reinfecteaza cu o alta incarcatura antigenica a virusului si apar probleme', a mai spus directorul DSVSA Gorj.

 

El a precizat ca, in prezent, la nivelul judetului Gorj, nu exista focare active de pesta porcina africana la nivelul gospodariilor.



Poti fi interesat si de