Obligati sa limitam acizii trans din alimente, inclusiv din mezeluri

Obligati sa limitam acizii trans din alimente, inclusiv din mezeluri


Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans nesaturati din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeana.

Acizii trans sunt cele mai nocive grasimi din alimente, considerate responsabile pentru declansarea unor afectiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piata dupa data de 1 aprilie 2021.

 

Masura vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata sau supele la plic.

 

Acizii grasi trans nesaturati (AGTN) sunt cele mai nocive grasimi din alimente - sunt substante obtinute pe cale industriala, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.

 

Acizii trans din alimente sunt considerati responsabili pentru declansarea unor boli ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer si Alzheimer.

 

In tara noastra, se estimeaza ca alimentele bogate in acizi trans duc la aparitia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de romani.

 

Masura luata de Comisia Europeana vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

 

Pe piata europeana exista in acest moment produse care contin chiar si in proportie de 40-50% acizi grasi trans nesaturati. Acestea sunt prezente in special pe piata sud si sud-est europeana.

 

Acizii trans sunt folositi pe scara larga de producatorii de alimente procesate din intreaga lume, deoarece fac ca produsele sa arate mai atragator, char si dupa mult timp, si le prelungesc substantial termenul de valabilitate.

 

Regulamentul CE devine obligatoriu in toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2021. Dupa aceasta data, introducerea lor pe piata va fi interzisa.



Poti fi interesat si de