Romanii vor plati sub 18 euro pentru meniul de la masa de Craciun

Romanii vor plati sub 18 euro pentru meniul de la masa de Craciun


Romanii vor plati cel mai putin pentru mancarea traditionala de Craciun, echivalentul a mai putin de 18 euro, in timp ce francezii sunt in top cu o nota de plata de 81,79 de euro, arata rezultatele unui studiu global.

Conform eToro, care a analizat preturile din supermarketurile locale ale preparatelor traditionale de Craciun, o masa de sarbatori tipic romaneasca, cu sarmale, mamaliga si garnituri traditionale, cum ar fi smantana si ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai putin de 18 euro. In acelasi timp, o masa tipic frantuzeasca, cu curcan umplut, alaturi de ficat, castane si oua, va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costa peste 65 de euro.

 

In timp ce familiile franceze vor avea cea mai scumpa cina de Craciun, alte cateva tari au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor fata de anul trecut. Astfel, o cina de Craciun tipic daneza, cu friptura de porc la cuptor, servita cu cartofi, ceapa si varza rosie, este cu 25% mai scumpa in 2023 fata de anul trecut, timp in care o masa festiva clasica spaniola, cu curcan si garnituri, a crescut cu 24%, pana la 75,30 de euro.

 

Analiza de specialitate releva faptul ca ingredientele din cosul de cumparaturi de Craciun care au inregistrat cea mai mare inflatie a preturilor de anul trecut includ carnea de porc in Danemarca (+46%), uleiul de masline in Spania (+30%) si carnea de pui in Australia (+40%). In Romania, preturile carnii de porc si de vita au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an, iar alte ingrediente tipice si-au vazut preturile reduse, cum ar fi: malaiul (-11%) si uleiul vegetal (-25%).

 

'Curcanul la cuptor tinde sa reprezinte cea mai mare parte din costul mesei de Craciun pentru tarile care il consuma. Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, costurile carnii de curcan in Europa s-au stabilizat in 2023, in timp ce in SUA, costul a scazut de fapt fata de preturile din 2022, contribuind la reducerea cu 9% a costului cinei de Craciun pentru o familie americana de patru persoane', noteaza sursa citata.

 

Cu putin peste Romania, gospodariile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftina cina de Craciun dintre tarile incluse in studiu (un curcan la cuptor tipic cu garnituri obisnuite va costa 24,80 de euro pentru o familie de patru persoane).

 

In acelasi timp, inflatia preturilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global in acest an, ultima cifra a inflatiei alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din Romania de 8,7%, in timp ce in Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mica, de 3,3%.

 

Datele au fost colectate in luna noiembrie 2023 din 12 tari, de pe trei continente, in care eToro are analisti sau echipe pe teren. Costurile luate in calcul s-au bazat pe o cina traditionala de Craciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lant de supermarketuri local de top.

 

eToro este o platforma sociala de tranzactionare si investitii care le permite utilizatorilor sa isi dezvolte cunostintele si veniturile ca parte a unei comunitati globale de investitori. Compania a fost fondata in anul 2007 cu misiunea de a deschide pietele globale pentru ca toti cei interesati sa poata tranzactiona si investi intr-un mod simplu si transparent.



Poti fi interesat si de