ANPC anunta ca va face controale la toti producatorii de carne de pui

ANPC anunta ca va face controale la toti producatorii de carne de pui


In urma declaratiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat controale in limita competentelor la toti producatorii care ofera acest tip de carne, respectiv cea denumita "carne de pui galben" sau " pui crescut cu porumb".

Verificarile au relevat cateva nereguli la un numar restrans de producatori, produsele lor fiind momentan considerate neconforme si supuse unei analize detaliate, inclusiv a retetelor de furaje utilizate.

 

Simultan, in cadrul acestor controale, s-au recoltat si probe  de la categoria de carne de pui, pentru a ne asigura de conformitatea acestora cu standardele si legislatia in vigoare. Astfel, s-au luat toate masurile necesare pentru a mentine un nivel inalt de protectie a consumatorilor.

 

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat miercuri ca furajele care dau culoarea galbena a puilor nu sunt toxice pentru pasari sau pentru om, dar reprezinta o "practica comerciala inselatoare".

 

El a mentionat ca aceasta metoda este "destul de extinsa" si ca furajele sunt folosite pentru a da impresia ca este vorba despre pui de "calitate superioara".

 

"Din pacate, destul de extinsa este situatia. Am stat de vorba si cu alti operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat ca aceasta situatie treneaza de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput in domeniul hranirii puilor, dar am investigat si am vazut ca acestia sunt hraniti cu anumite furaje ce dau culoarea... Nu toxice, nici pentru pasari, nici pentru om, dar vorbim aici de o practica comerciala inselatoare, vorbim de o situatie cu care se confrunta foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, stiind cumva, din generatie in generatie, ca acela este cat mai apropiat calitativ de puiul de ograda, de demult. Or, iata ca aici lucrurile fac sa para cu totul altfel, in sensul in care pui crescuti doar cateva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioara, in conditiile in care de fapt au fost vopsiti, asa cum spuneam, ca o cioara", a afirmat Horia Constantinescu, intr-o declaratie acordata presei, la sediul PSD.

 

Seful ANPC a anuntat ca vor fi date ordine de incetare a practicilor comerciale inselatoare si ca in prezent se desfasoara o serie de verificari in randul furnizorilor.

 

"Vom da decizii sau ordine de incetare a practicilor comerciale inselatoare, in raport cu aceasta situatie, pentru ca este esentiala informarea consumatorilor. (...) Nu pot sa dau date la acest moment cu privire la cantitatile retrase intr-o actiune de anvergura nationala. Inca se fac verificari la mai multi dintre furnizori", a spus Horia Constantinescu.

 

Totodata, el le-a recomandat consumatorilor sa fie atenti la situatiile semnalate.

 

"Grasimea este galbena, a puiului, nu neaparat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred ca, daca frecai cu buretele de sarma puiul, acesta brusc se decolora. Daca noi ne spalam, oricare dintre noi, nu ne schimbam culoarea in functie de peria pe care o folosim. Deci, cred ca nici puisorii. (...) Si ouale pot fi vopsite. Am pus in spatiul public instructiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizeaza clar ca inclusiv culoarea galbenusului de ou poate fi schimbata", a spus el.

 

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, presedintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat miercuri asupra comercializarii unor pui de gaina "ingalbeniti" pentru a parea mai sanatosi si a precizat ca va informa toate institutiile ce pot verifica cum s-a ajuns in aceasta situatie.

 

"Ne confruntam cu un atentat serios la siguranta fiecaruia dintre noi: pui ingalbeniti pentru a parea mai buni, impanati cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mancare 'gustos'. Astazi, vom trimite informare catre absolut toate institutiile ce pot verifica cum s-a ajuns in aceasta situatie si cine a acoperit adevarul", a scris seful ANPC.

 

El a explicat ca unii dintre pui sunt vopsiti prin hranire, pentru ca vopseaua sa patrunda in tesut si sa nu poata fi spalata. Totodata, Constantinescu a atras atentia ca si ouale capata alta culoare odata ce este folosita mancare amestecata cu produsele specifice inducerii in eroare a consumatorului.



Poti fi interesat si de