Consiliul Concurentei cauta o alternativa pentru plafonarea preturilor la alimente

Consiliul Concurentei cauta o alternativa pentru plafonarea preturilor la alimente


Masura privind plafonarea preturilor la alimente de baza si-a atins obiectivul, inregistrandu-se reduceri substantiale la lapte si la produsele lactate, fructe si legume, cele mai mici scaderi de pret fiind la produsele din carne, a afirmat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

'Categoric, atat mecanismul din primavara, care era mecanismul voluntar, cat si mecanismul OUG, au avut efect. In ambele cazuri am vazut reduceri ale preturilor, mai mult la lactate, mai putin la produse din carne. Am vazut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au inregistrat la cele sezoniere, fructe si legume. Totusi, reduceri substantiale s-au inregistrat la lapte si la produsele lactate si reduceri destul de mici la produsele din carne. Ideea este cum mergem mai departe. Ne uitam la ce fac si alte tari, ne uitam si la Grecia, ne uitam la ce au facut francezii. Putem sa ne inspiram din diferite modele pe care le vedem in Europa. Noi, in general, recomandam un mecanism voluntar care se pare ca are mai multa flexibilitate si cred ca are sanse sa duca la efecte bune pentru populatie, fara a perturba relatii economice, fara a perturba retaileri, dar mai ales producatori. De la un produs la altul situatia poate sa difere', a mentionat Chiritoiu, la prezentarea Raportului privind concurenta in sectoare cheie pentru anul 2023.

 

El a explicat ca trebuie gasit un nou mecanism pentru 2024, in conditiile in care cel in vigoare trebuie sa expire la inceputul anului viitor.

 

'Au existat masuri luate la inceputul anului numai pe zona de lactate, extinse ulterior pe zona alimentelor de baza. Acum trebuie sa gasim un nou mecanism pentru anul viitor. Masurile gandite pe termen scurt si-au atins obiectivul si trebuie sa gasim un mecanism care sa functioneze si in perioada urmatoare', a mai spus Chiritoiu.



Poti fi interesat si de