Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita primesc 2.000 de lei pentru fiecare scroafa

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita primesc 2.000 de lei pentru fiecare scroafa


Guvernul a aprobat programul de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2024, sprijinul acordat fiind de 2.000 de lei pe scroafa pe an, in crestere cu 800 de lei fata de 2023.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), actul normativ are in vedere sustinerea crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, in vederea cresterii numarului de animale de reproductie detinute si sporirea numarului de produsi valorificati de la acestea.

 

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de minimis este de un milion de lei si se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

 

'Facem precizarea ca valoarea sprijinului a crescut fata de anul 2023, de la 1.200 lei/ scroafa/ an, la 2.000 lei/scroafa/an', se arata in comunicat.

 

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii si in cele doua exercitii financiare precedente.

 

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv: producatorii agricoli PFA, II si IF, producatorii agricoli societati agricole si producatorii agricoli persoane juridice.

 

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar-veterinar; sa detina scroafe din rasele Bazna si /sau Mangalita, inscrise in registrul genealogic in sectiunea principala la data depunerii cererii de inscriere identificate si inregistrate in BND; sa detina registrul exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinara aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.208/2022.

 

De asemenea, beneficiarii trebuie sa faca dovada livrarii spre comercializare a unui numar de minimum 4 produsi/an/scroafa, la o greutate de minimum 8 kg/cap; sa identifice si sa inregistreze produsii, potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor si renilor aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.208/2022; sa mentina numarul de scroafe cu care s-a inscris in Program, inclusiv prin procedura de inlocuire cuprinsa in actul normativ, pana la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

 

Cererile de inscriere in Program se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a hotararii de Guvern, pana la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

 

Potrivit MADR, cererile de plata si documentele justificative se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene pana cel tarziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.



Poti fi interesat si de