EFSA avertizeaza cu privire la o pandemie de gripa aviara

EFSA avertizeaza cu privire la o pandemie de gripa aviara


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a avertizat cu privire la o pandemie de gripa aviara daca virusul devine transmisibil intre oameni, deoarece acestia nu au imunitate la virus, relateaza Reuters.

Aceasta avertizare survine la o zi dupa ce in statul american Texas s-a anuntat ca tulpina H5N1 de gripa aviara, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de gripa aviara, a fost detectata la o persoana care a avut contact cu vaci de lapte care ar fi fost infectate cu virusul.

 

Raspandirea gripei aviare este o preocupare pentru guverne si pentru industria pasarilor de curte din cauza pagubelor enorme pe care le poate provoca si a a riscului de transmitere umana.

 

Numarul focarelor de gripa aviara a fost mai scazut pana acum in acest sezon, dar s-a raspandit geografic, inclusiv in Antarctica si la un numar tot mai mare de mamifere, crescand riscul ca virusul sa evolueze intr-o amenintare in crestere pentru oameni.

 

Pana in prezent, nu a fost observata o transmitere sustinuta de la om la om si transmiterea gripei aviare de la animale infectate la om este rara.

 

Cu toate acestea, acesti virusuri continua sa evolueze la nivel global si, odata cu migrarea pasarilor salbatice, ar putea fi selectate noi tulpini care poarta potentiale mutatii pentru adaptarea la mamifere, a explicat EFSA.

 

„Daca virusurile gripei aviare A(H5N1) dobandesc capacitatea de a se raspandi eficient in randul oamenilor, transmiterea pe scara larga ar putea avea loc din cauza lipsei de aparare imunitara impotriva virusurilor H5 la oameni”, a spus EFSA intr-un raport.

 

Aproximativ 887 de cazuri de infectie la om cu gripa aviara H5N1 au fost raportate la nivel global intre ianuarie 2003 si 26 februarie in acest an, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in ultimul sau raport. Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentand o rata de 52%.

 

Majoritatea cazurilor umane au fost detectate la persoane cu expunere neprotejata la pasari de curte bolnave sau moarte, piete de pasari vii sau la un mediu contaminat.

 

Mamiferele salbatice ar putea actiona ca gazde punte intre pasarile salbatice, animalele domestice si oameni, a indicat EFSA. Animalele de companie, cum ar fi pisicile care traiesc in gospodarii si au acces la exterior, ar putea fi, de asemenea, un potential vehicul de transmitere, a adaugat sursa citata.



Poti fi interesat si de