MADR si ANSVSA anunta noi conditii pentru sacrificarea porcilor de Craciun si vanzarea carnii

MADR si ANSVSA anunta noi conditii pentru sacrificarea porcilor de Craciun si vanzarea carnii


Porcii crescuti in gospodarii vor putea fi valorificati in perioada sarbatorilor de Craciun in baza unei adeverinte emisa de medicul veterinar, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

'In aceasta dimineata am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul presedinte, si am luat decizia ca in perioada sarbatorilor de iarna atat porcii crescuti in gospodaria taraneasca, cat si in gospodariile populatiei, sa poata fi miscati, practic sa poata fi valorificati de catre persoanele fizice', a declarat Forin Barbu, luni, la finalul Consiliului Politic National al PSD.

 

El a explicat ca 'valorificarea' de catre persoanele fizice a porcilor se va face in baza unei adeverinte de la medicul veterinar.

 

'Orice miscare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub indrumarea medicului veterinar, sub indrumarea unei adeverinte. Mai mult, partea de sanatate publica a animalelor este realizata de catre medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentatia si prestarile de servicii sunt gratuite in Romania pentru persoanele fizice', a declarat Barbu.

 

El a fost intrebat ce l-a determinat sa revina asupra acestei masuri, in conditiile in care s-au vehiculat informatii potrivit carora persoanele fizice nu-si vor mai putea vinde porcii crescuti in gospodarii.

 

'A fost dat un ordin, Ordinul 130/2023, de catre ANSVSA. Ne-am dorit foarte mult, atat eu ca ministru, cat si domnul premier Marcel Ciolacu sa luam aceasta decizie. In dimineata aceasta am convocat toata conducerea, va fi modificat acest ordin, si bineinteles, persoanele fizice pot valorifica porcii in perioada sarbatorilor de Craciun', a declarat Barbu.

 

Intrebat ce se va intampla dupa aceasta perioada, acesta a precizat: 'Ordinul ramane in vigoare si in perioada urmatoare'.

 

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, i-a convocat luni dimineata pe reprezentatii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea Porcului, care se afla in dezbatere publica pe site Autoritatii.

 

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine in Romania, asa numita Lege a Porcului, oamenii vor putea sa isi creasca porcii in gospodaria proprie pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial, insa nu vor mai putea sa-i si comercializeze.

 

O astfel de masura a fost luata pentru a limita raspandirea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru ca Florin Barbu a cerut reprezentantilor ANSVSA sa modifice articolul din norme care prevede acest aspect, in asa fel incat oamenii sa aiba posibilitatea sa isi comercializeze porcii crescuti in gospodarie, iar ca o masura de precautie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care sa reiasa ca animalul sacrificat nu este bolnav.

 



Poti fi interesat si de