Masuri suplimentare pentu prevenirea PPA in judetele cu risc

Masuri suplimentare pentu prevenirea PPA in judetele cu risc


S-au instituit filtre ale politiei si se efectueaza controale in ferme, gospodarii, la transporturile de animale si alimente in mai multe judete, pentru prevenirea raspandirii PPA.

Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani a solicitat Inspectoratului de Politie Judetean sa instituie filtre la intrarile in judet pentru a preveni aparitia unor focare de pesta porcina africana.

 

Directorul DSVSA Botosani, Minodora Vasiliu, a declarat, in cadrul unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ca principalul risc de aparitie a unor focare de pesta porcina africana il reprezinta populatia care comercializeaza ilegal carne de porc.

 

Ea a precizat ca vrea ca politistii sa verifice prin sondaje masinile care vin din afara judetului, astfel incat acestea sa nu transporte carne din zonele afectate de boala.

 

"Avand in vedere informatiile pe care le primim despre ceea ce se intampla mai ales in zonele care sunt afectate de focare de pesta porcina africana, cum ca oamenii ies cu anumite produse din acele zone, cu carcase, cu porci vii, am supus colegilor din CJSU masura de a face controale ale autovehiculelor la punctele de intrare in judet pentru a apara aceasta comunitate si pentru a face preventie", a afirmat Vasiliu.

 

In context, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului de Politie Judetean, Catalin Ilascu, sustine ca masurile de instituire a unor filtre la intrarile in judet vor putea fi adoptate in functie de "evolutia situatiei".

 

El a facut un apel la populatie sa nu cumpere carne de porc ocazional si sa nu faca tranzactii cu animale vii.

 

Si la Brasov, reprezentanti ai Prefecturii, DSVSA, Directiei Agricole, Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ), Asociatiei de Vanatoare si Pescuit si ai altor institutii abilitate vor face controale in tot judetul, atat la fermele de crestere a porcilor, cat si in gospodarii pentru prevenirea pestei porcine.

 

Hotararea a fost luat joi, in cadrul unei intalniri desfasurate la sediul Prefecturii, la care au participat prefectul Marian Rasaliu, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Dorin Enache, seful IPJ, chestor de politie Valentin Flucus, primari, administratori ai unor societati de crestere a porcilor.

 

''Avem focare importante de pesta porcina in sud-estul si nord-vestul tarii si de aceea incercam sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a mentine situatia actuala in judetul Brasov, adica sa nu existe pe viitor niciun caz de acest gen. Vom constitui in regim de urgenta o comisie care sa fie functionala incepand de azi si care se va deplasa in toate zonele din judet, se vor lua masuri specifice, astfel incat acest virus periculos sa nu intre in gospodariile oamenilor, in ferme. Porcii domestici aflati in libertate in diverse locuri, cum ar fi stanile, vor fi retrasi in interiorul UAT-urilor pentru a fi protejati de contactul cu porcii mistreti'', a subliniat prefectul Rasaliu.

 

Seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov, dr. Dorin Enache, a informat ca pe langa controalele efectuate la fermele de crestere a porcilor si in localitati, vor fi facute verificari si in trafic - mijloace de transport animale si de alimente -, fiind deja probleme cu o serie de autovehicule care veneau din sudul tarii.

 

''Toate institutiile statului sunt angrenate in masuri de preventie incepand de la comunicarea riscului, evaluarea riscului, masurile de profilaxie generala pe care trebuie si le luam in acest moment. Facem controale in trafic impreuna cu reprezentantii IPJ Brasov, la mijloacele de transport animale si autovehiculele specializate pentru transport alimente. Circulatia animalelor se face doar cu aviz interjudetean, iar toate avizele sunt comunicate la IPJ, cu care facem controale in trafic. Gasim suficient de multe autovehicule venite din partea de sud a tarii care nu indeplinesc masurile cerute in acest sens. Sunt intoarse din drum, se dau amenzi si sunt dezinfectate. Controalele la cele 10 ferme de crestere a porcilor din judet se fac saptamanal'', a explicat dr. Dorin Enache.

 

Potrivit medicului, in perioada urmatoare vor fi controale severe in toate stanile. Toate au fost catagrafiate, se stiu efectivele, iar o mare parte dintre reprezentantii acestor stane si-au relocat efectivele de porci in gospodariile proprii. In zona localitatilor Feldioara-Holbav-Crizbav sunt mai multe ferme comerciale, iar la o distanta de 2,5 km de cel mai mare complex de crestere a porcilor din Sercaia, cu un efectiv de 47.000 de capete, se afla o aglomerare de animale care au avut probleme si in perioada inundatiilor si unde trebuie intervenit.

 

''Aceste animale sunt crescute pe o insula, in apropiere de raul Olt, asemanator ca in Delta Dunarii, unde au fost probleme si la inundatii. Acel crescator nu doreste sa relocheze animalele, dar vineri, impreuna cu reprezentantii Prefecturii, ai Politiei, Jandarmeriei, vom lua masurile care se impun", a spus directorul DSVSA Brasov.

 

Pe fondurile de vanatoare aflate in administrarea Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Brasov sunt 384 de mistreti.

 

''Avem instructiuni foarte clare, stim exact unde trebuie sa intervenim. Avem in anumite zone concentratie si efective mai mari de mistreti si, din pacate, in apropiere sunt obiective de crestere a porcilor, cum este zona Rotbav-Feldioara, unde este un fond de vanatoare al nostru si unde efectivul se va reduce cu 10-15 exemplare, exact numarul care este in plus fata de cel prevazut in legislatie. La nivelul judetului Brasov, efectivele totale de mistret impreuna cu cele existente pe fondurile private de vanatoare ajung undeva la 2.000 de exemplare'', a spus directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, Petru Noaghea.



Poti fi interesat si de