Ministerul Agriculturii gazduieste un nou eveniment dedicat produselor romanesti

Ministerul Agriculturii gazduieste un nou eveniment dedicat produselor romanesti


Un nou eveniment dedicat produselor agroalimentare romanesti va avea loc, in perioada 9 - 11 octombrie, in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Ajunsa la cea de-a saptea editie, 'Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti' va fi organizata cu sprijinul Asociatiei 'Produs de Cluj' si al producatorilor romani, intre orele 8:00 - 18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.

 

'Cumparand romaneste putem sprijini producatorii romani, aratandu-le respectul pentru munca si dragostea lor de tara si pamant. Avem produse bune si de calitate care merita sa fie apreciate si recunoscute. Impreuna vom invata sa cumparam romaneste si sa iubim tot ceea ce tine de identitatea etnica si culturala a tarii noastre: traditii, obiceiuri si preparate autohtone', a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.

 

Vizitatorii sunt asteptati cu o gama variata de produse inregistrate pe scheme de calitate nationale si sisteme de calitate europene, produse atestate traditional, produse care au dobandit dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa 'produs montan', produse cu denumire protejata, precum Indicatie Geografica Protejata (IGP) sau Specialitate Traditionala Garantata (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, miere, dulceturi.

 

De asemenea, sub marca Asociatiei 'Produs de Cluj' vor fi prezente preparate obtinute de micii producatori prin valorificarea materiei prime din arealul geografic al Ardealului: produse din lapte si carne, fructe uscate si proaspete, miere si produse apicole.

 

Din judetele Arges, Sibiu si Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobandit protectie europeana si reprezinta cartea de vizita a Romaniei in materie de gastronomie si pastrarea traditiilor si valorilor europene: Magiun de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, Telemea de Sibiu (SB) - IGP din anul 2019, Scrumbia de Dunare afumata (TL) - IGP din anul 2018, Salata cu icre de stiuca de Tulcea - IGP din anul 2021, Salata traditionala cu icre de crap (TL) - Specialitate Traditionala Garantata STG din anul 2021.

 

Totodata, agricultura ecologica va fi reprezentata la targ de un producator din judetul Arges, care va aduce diverse sortimente de miere: miere de salcam, poliflora, tei, faguri, amestec de miere cu catina si propolis cu catina.

 

'Iubitorii de peste vor putea alege dintr-o gama larga de produse din pastrav de la Pastravaria Busteni, inregistrate ca produse montane, precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean, Flustuc de pastrav-Curcubeu. De asemenea, se vor regasi produse atestate traditional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluta 'deltaica' marinata in ulei, Sardeluta 'deltaica' marinata in ulei picant, Batog 'deltaica' de crap argintiu, Batog 'deltaica' de somn, Pastrama 'Deltaica' de somn', se arata in comunicatul citat.

 

La targ vor fi prezenti si producatori din judetul Valcea, cu produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: 'Tuica Taria lui Catalin' si 'Rachiu din fructe Taria lui Catalin', dar si bautura spirtoasa 'Tuica Sordony de Horezu', care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate.

 

La fel si produsele traditionale din judetul Mures: Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul.

 

Preparate atestate traditional din carne sub marca 'Mestesugari de Gusturi' vor fi disponibile pentru amatori: muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc.

 

De la targul din curtea MADR, cei interesati vor putea achizitiona sortimente variate de dulceturi, gemuri, sucuri si siropuri, iar legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete- vor putea fi procurate de la o cooperativa agricola din judetul Giurgiu. Mustul, bautura specifica toamnei, nu va lipsi de la targ, alaturi de mere, prune, prune afumate, miez de nuca, aduse de producatori din judetele Dambovita si Vrancea.

 

'De asemenea, la acest eveniment de toamna vor putea fi gasite dulciuri precum cozonac, varietati de turta dulce, alvita si ciocolata de casa, alaturi de vinuri albe, roz sau rosii. Florile de sezon aduse de membrii Asociatiei Producatorilor de Flori Muntenia, vor incanta privirile tuturor celor care vor veni in cele trei zile la Targul organizat cu ocazia Zilei Nationale a produselor agroalimentare romanesti', noteaza sursa citata.

 

In fiecare an, pe data de 10 octombrie, 'Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti' este marcata in toata tara prin organizarea de programe si evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social si stiintific, destinate promovarii produselor agroalimentare romanesti si castigarii increderii consumatorului.



Poti fi interesat si de